Na delavnici izdelali ognjičevo kremo

Uporablja se za nego obraza, vratu in telesa, primerna pa je tudi za nego otroške in občutljive kože.

Prlekija-on.net, petek, 7. avgust 2020 ob 22:42
Izdelovanje ognjičeve kreme

Izdelovanje ognjičeve kreme

V Mladinskem centru Prlekije skrbijo tudi za zdravo življenje. Imajo samooskrbni vrt, na katerem pridelajo vso zelenjavo, ki jo potrebujejo za lastne potrebe. Na vrtu imajo tudi različna zelišča, ki jih sušijo ali predelajo v sokove. Odločili so se, da bodo letos poizkusili nekaj novega. Tako so iz raznih vrst sadja naredili sokove (malinov, jagodni), iz lastnega ognjiča pa so se odločili, da bodo izdelali kremo. 

Vrtni ognjič (Calendula officinalis) je nizka enoletna rastlina, ki izvira iz južne Evrope.

Za pripravo ognjičeve kreme za obraz in druge dele telesa so nabrali cvetne liste ognjiča, iz katerih so pripravili izvleček. Zaradi ekstracije po tem postopku ognjičeva krema ohrani prisotnost originalnih sestavin in barvil. Ognjič poznamo pod več imeni kot so mesječek, babji prstanec, neven ali ognjec. Tako lahko govorimo tudi o mesječkovi kremi ali pa nevenovi kremi; ampak najbolj poznan je izraz ognjičeva krema.

Uporablja se za nego obraza, vratu in telesa, primerna pa je tudi za nego otroške in občutljive kože. Ognjičeva krema se hitro vpije in naredi kožo gladko. Je brez konzervansov, varuje kožo pred izsuševanjem, jo naredi gladko, elastično ter mehko, zmanjšuje pore, ščiti kožo pred vplivi vremena, okolja in ji daje svežino.

Ognjičevo kremo lahko večkrat dnevno vtiramo na želena mesta.

Pri uporabi ognjičeve kreme za mehčanje kože jo nanašamo v debelejših slojih. 

Obiskovalci delavnice v Mladinskem centru Prlekije so bili zelo navdušeni in so si zaželeli še več takih delavnic, mladinski delavci pa so sklenili, da se bodo na tem področju še dodatno izobraževali in svoje znanje z veseljem prenašali na druge.



Več v Kultura in izobraževanje