V Veržeju že tretja generacija sladoledarjev izdeluje dnevno svež, kakovosten in okusen sladoled

Čeprav njihova zgodovina sega daleč v leto 1962, družina Veseli poskrbi, da je njihov sladoled vsakič ustvarjen s strastjo, znanjem in prefinjenim okusom. Pogovarjali smo se z Bujaminom Veselim, vodjo slaščičarne Beis v Veržeju.

Meta Štuhec, petek, 28. avgust 2020 ob 16:51
Slaščičarna Beis

Slaščičarna Beis

Ste vedeli, da v Veržeju že tretja generacija sladoledarjev izdeluje dnevno svež, kakovosten in okusen sladoled? Čeprav njihova zgodovina sega daleč v leto 1962, družina Veseli poskrbi, da je njihov sladoled vsakič ustvarjen s strastjo, znanjem in prefinjenim okusom.

Pogovarjali smo se z Bujaminom Veselim, vodjo slaščičarne Beis v Veržeju. Bujo, kot mu pravijo domačini in prijatelji, je 3. generacija v družini Veseli, ki izdeluje enega izmed najboljših sladoledov v Pomurju, sodeč po oceni Google brskalnika (4,8). Zanimalo nas je kdo stoji za osvežilnimi okusi sladoleda in kakšna je njihova zgodba.

Kaj ponuja Slaščičarna Beis?

V naši slaščičarni ponujamo dnevno svež sladoled, banana split, ledeno kavo, več vrst toplih napitkov in različne brezalkoholne pijače.

V imenu slaščičarne je skrita besedna igra. Kakšen pomen nosi beseda Beis?

Najmlajšemu članu družine je ime Beis, zato se je dedek odločil, da bo ime slaščičarne poimenoval v Beis. Kasneje, ko je slaščičarna že delovala, sem ugotovil, da je beseda Beis več kot ime. V besedi Beis se skriva -eis, kar v nemškem jeziku pomeni sladoled.

Vaša slaščičarna slovi po družinski tradiciji in deljenju znanja iz generacijo v generacijo. Kakšni so bili začetki vaše družine, daljnega leta 1962?

Leta 1962 smo začeli s prodajo sladoleda, ki pa se je bistveno razlikovala s prodajo sladoleda danes. Sladoled smo prodajali kar iz kolesa - tricikla. V ponudbi smo imeli štiri vrste sladoleda, ti so bili vanili, čokolada, jagoda in limona. Prodajali smo ga predvsem v poletnih, vročih mesecih. Sladoled smo zjutraj pripravili in ga vozili na kolesu, s katerim smo obiskali vsaj dve vasi dnevno in med njimi tudi tedensko krožili. Takrat smo ga ponujali samo v klasičnem kornetu, saj še lončkov ni bilo.
Dolgoletna tradicija, nenehni razvoj in zaznava potreb po slastni poletni osvežitvi, nas je pripeljala do izdelave visoko kakovostnega sladoleda, s katerim zadovoljimo vse okuse naših gostov.

Kaj se je od takrat spremenilo?

Sedaj obstaja nova tehnologija, ki nam omogoča, da izdelamo najrazličnejše okuse sladoleda. Okrog leta 1974 smo začeli s prodajo sladoleda v Murski Soboti, leta 1995 pa v Termah Banovci.
Leta 2008 smo prenovili kiosk v Veržeju, ter zgradili teraso. V takšni podobi Slaščičarno lahko vidimo danes. Dnevno iz kakovostnih sestavin izdelamo svež sladoled.

Ponujate odličen sladoled. Kakšno pripravo zahteva?

Uporabljamo le najkakovostenjše sestavine, saj le s tem dobimo najkakovojstnejši sladoled. Da izdelamo vse vrste okusov, ki jih ponujamo, traja približno 3 ure. Pri izdelavi potrebujemo dve klasični sestavini, to sta mleko in sladkor (ostalo naj ostane skrivnost).

Filozofija, ki nas usmerja pri odnosu do dela je: strast, skrbna izbira surovin visoke kakovosti, strokovnost in disciplina v proizvodnih procesih ter pozornost do detajlov.

Najdete jih tudi na Facebooku.

Foto: Kaja Antolin



Več v Gospodarstvo