Samo na ormoškem območju poškodovanih okoli 600 hektarjev površin, največ v vinogradih

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je ogledala posledice neurja na območju Ormoža.

Prlekija-on.net, sreda, 2. september 2020 ob 16:27
Ministrica na ogledu škode v vinogradu, foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica na ogledu škode v vinogradu, foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Neurje je minuli konec tedna povzročilo številne nevšečnosti in prizadelo tudi sektor kmetijstva in gozdarstva po vsej Sloveniji. Z njegovimi razsežnostmi se je na terenu seznanila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Posledice neurja sta si ogledala tudi državna sekretarja dr. Jože Podgoršek in Damjan Stanonik.

Ministrica, dr. Aleksandra Pivec si je najprej na območju Ormoža ogledala prizadete gozdove in kmetijske površine. Izrazila je visoko zaskrbljenost nad škodo, ki jo je povzročilo neurje, saj je prizadetost v gozdovih in na kmetijskih površinah res velika. Samo na ormoškem območju je poškodovanih okoli 600 hektarjev površin, največ v vinogradih. Na nekaterih področjih je pridelek poškodovan v celoti, poškodovane so tudi same trte, kar bo vplivalo na pridelek v naslednjem letu, ponekod tudi v naslednjih dveh letih. Na drugih kmetijskih površinah je situacija podobna, le da so poleg kmetijskih površin ponekod poškodovani tudi stanovanjski objekti in gospodarska poslopja.

Po naših krajih je pustošil orkanski veter z močnim dežjem in točo

Močno neurje razkrilo okoli 200 streh in podrlo številna drevesa in električne drogove


Škoda v vinogradih Puklavec Family Wines

Vinarju Puklavec Family Wines neurje uničilo več kot polovico letošnjega pridelka


Pri gozdovih so vidne posledice vrtinčenja in sunkov vetra, saj so posamezna drevesa specifično poškodovana, kar še dodatno veča tveganja za pojav bolezni.

Pozno popoldne si bo ministrica ogledala tudi škodo, ki jo je neurje povzročilo na gozdovih v okolici Bohinja. V tem trenutku je ključno, da lastniki gozdov čim prej začnejo s sanacijo, saj sicer grozi nevarnost podlubnika in njegovo širjenje tudi na zdrava drevesa.

Državni sekretar dr. Podgoršek si je dopoldan ogledal poplavljena območja reke Drave na območju Ormoža in škodo na hmeljiščih, v popoldanskih urah pa še selekcijski poskusni center Semenarne.

Državni sekretar Stanonik je bil na terenu v gozdovih na Tolminskem, popoldan pa se bo priključil ministrici na ogledu škode povzročene z neurjem v gozdovih v okolici Bohinja.

Ministrica na ogledu škode
Ministrica na ogledu škode

Čimprej potrebno pričeti z aktivnostmi izvajanja pomoči vsem prizadetim

Ministrica dr. Pivec je poudarila, da je potrebno čimprej izpeljati uradne postopke ugotavljanje škode, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano čimprej pričelo z aktivnostmi izvajanja pomoči vsem prizadetim.

Ponovno je pozvala vse deležnike, tako lastnike gozdov in kmetijskih površin kot predstavnike Zavodov za gozdove, Kmetijsko gozdarskih zbornic ter ostale deležnike k skupnemu in usklajenemu obvladovanju posledic neurja.

Ministrica bo z ogledi prizadetih območij po neurju nadaljevala v ponedeljek, kjer si bo predvidoma ogledala področje Dolenjske.

Na območju Ormoža si danes oglejujem posledice nedeljskega neurja. Takoj po uradni oceni škode bomo na Ministrstvu za...

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Sreda, 02. september 2020
Veter in toča sta povzročila veliko škode

Ogromno škode na območju Ormoža in Podlehnika


Razkrita streha osnovne šole Velika Nedelja, foto: KS Velika Nedelja

Zaradi posledic neurja prestavili začetek pouka. Ormoška občina upa na pomoč države.
Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo