Večer prleške besede, muzike, hrane in vina na Stari Gori

Dani Rajh je predstavil pesniško zbirko Pa je poča božji bič

Branko Košti, petek, 4. september 2020 ob 19:40
Dani Rajh je predstavil pesniško zbirko Pa je poča božji bič

Dani Rajh je predstavil pesniško zbirko Pa je poča božji bič

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici je v četrtek, 3. septembra, skupaj s sodelujočimi partnerji v projektu Kulturno promocijski center Stara Gora, pripravila Večer prleške besede, muzike, hrane in vina.

V uvodu prireditve, ki se je odvijala v kletnih prostorih stare osnovne šole na Stari Gori, kateri so bili s sredstvi iz razpisa LAS Prlekija pred leti sanirani in čudovito preurejeni v prostore, namenjene turistični promociji občine, kraja in lokalnih turističnih ponudnikov, je zbrane, med njimi tudi častnega občana Občine Sv. Jurij, akademskega slikarja Lojzeta Veberiča, pozdravil župan Anton Slana. Izrazil je hvaležnost vsem, ki so zmogli dovolj volje, poguma in pripravljenosti sodelovanja, da se danes lahko zbiramo v tem čudovitem ambientu, ki pa je doslej premalo služil svojemu namenu. S to prireditvijo naj bi Klet veselja in prijateljstva, kot so domačini preimenovali nekdanji KPC Stara Gora, znova zaživela in služila svojemu prvotnemu namenu, promociji turizma, vina in lokalne kulinarike.

Za vino in hrano so poskrbeli partnerji projekta obnove Kleti vina in prijateljstva: vinarja Kolmanič iz Rožičkega vrha in Černel iz Slaptincev, prehrano je ponudila Kmetija Lančič iz Žihlave, na pokušnjo so bili mlečni izdelki Kmetije Roškar iz Kokolajnščaka, Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je ponudilo pridelke čebel in čebelarjev, jabolka, hruške in sadni sok je ponujalo sadjarstvo Senekovič. Za glasbo je poskrbela skupina Bos.si.

Z obilico prleških besed v dveh narečnih odtenkih, slovenjegoriškem, kakršnega govorijo na Zgornji Ščavnici in jürjovškem, sta prisotne zabavala in nasmejala domačinka Breda Žunič in vsestranski Dani Rajh iz Sp. Ščavnice. Pesnik, pisatelj, ilustrator, ljudski godec, rezbar, kipar in svetovni popotnik, je namreč predstavil pesmi iz svojih pesniških zbirk v prleškem narečju, s poudarkom na njegovi zadnji pesniški zbirki Pa je poča božji bič. Pesmi, zbrane v zbirki, so nastale v času od začetka epidemije koronavirusa, v njih avtor na šaljiv način opisuje zagate, stiske, s katerimi so se družine in posamezniki srečevali za zidovi svojih hiš in stanovanj v času karantene. Velja poudariti, da je vse svoje pesniške zbirke, razen prve, Dani tudi sam ilustriral in izdal v samozaložbi.

Dogodek je bil med prisotnimi, obiskovalci in ponudniki, zelo dobro sprejet in upati je, da se jih bo zvrstilo še nekaj, tako, da bo KPC, oziroma po novem Klet veselja in prijateljstva, končno začel služiti svojemu namenu.



Več v Kultura in izobraževanje