Jezikovanje združuje ljudi različnih narodnosti, ki živijo v Sloveniji

Jakob Vogrinec posnel kratek film o študijskem krožku

Prlekija-on.net, sobota, 12. september 2020 ob 08:49
Jezikovanje v Gornji Radgoni

Jezikovanje v Gornji Radgoni

Javni zavod Knjižnica Gornja Radgona že vrsto let izvaja tako imenovane Študijske krožke, kjer kot mentorica deluje Saša Bezjak, ki jo v mestu penine in sejmov ter tudi širše poznamo kot odlično likovno umetnico. Je namreč magistra kiparstva, akademska slikarka in likovna pedagoginja. V Gornji Radgoni je pod okriljem Andragoškega centra Slovenije (ASC) izpeljala že veliko študijskih krožkov. Veliko prostovoljnega dela opravi tudi za Občino Gornja Radgona, ki ji je leta 2017 podelila tudi priznanje. Delali so z glino in raziskovali glazure, delali so tudi mozaik na fasado, kjer je Bivalna enota VDC-ja v Gornji Radgoni. Že tretje leto pa se ukvarjajo s filmom. Najprej so si vsak teden ogledovali filmske zgodovinske »poslastice« v Mladinskem centru, naslednje leto so nadaljevali z glasbenimi dokumentarci.

Letos so oblikovali krožek Jezikovanje, ki se do konca septembra odvija še v JZ Knjižnica, v Gornji Radgoni. V njem so združeni ljudje izvorno različnih narodnosti, vsi živijo v Sloveniji. Pred dnevi so na trgu pred knjižnico v Gornji Radgoni predstavili krožek v okviru Tedna vseživljenjskega učenja ACS, ki krožke tudi omogoča. V kratkem filmu udeleženca Jakoba Vogrinca smo ujeli, da je krožek res jezikovno dinamičen. Zaradi kulturne pestrosti pa je tudi bolj zanimiv. Film nam je pokazal kako so se ukvarjali z ruščino. Alex Gorbenko je pripravil šest krajših projekcij povezanih z živalmi. Bilo je zelo zabavno. Stara ruska animacija iz leta 1960, sledila je igralka, ki je posnemala psa in tretja projekcija je pes v glasbeni skupini igral bobne.

Bezjakova pravi, da so v enem izmed filmov spoznali mačko, ki je imela učiteljico piana in je osem let sodelovala pri koncertnih nastopih. Tudi Jasmine de Veras, udeleženka krožka je pianistka. Zaupala nam je, da jo vso življenje spremljajo mačke, a da ji ni uspelo nobeno naučiti igranja. Projekcija pred knjižnico se je vrtela v Loop-u. Mimoidoči so bili pogoščeni s sadjem, sokom in vinom. Bila pa je še priložnost za krožkarje, da si zunaj ogledajo zadnji film Jakoba Vogrinca z naslovom Čajanka. Spet je bilo prisotno prevajanje in »jezikovanje«. Udeleženci so bili prvi gledalci in so podali svoje mnenje, ki bo ustvarjalcu pomagalo pogledati na film še kritično in z drugih zornih kotov. Dober je, ker prav vsak udeleženec krožka prispeva svoj mozaični kamenček. Sodelujejo tudi ljudje s posebnimi potrebami iz VDC Murske Sobote.

Foto: Jakob Vogrinec



Več v Kultura in izobraževanje