Letos je dogodek Pozdrav jeseni potekal malo drugače

Na Šprincu so z akademsko slikarko Katjo Bednařik Sudec, v septembru organizirali dogodek z naslovom Svežina poti na stični točki povezovanja ali Pozdrav jeseni malo drugače.

Prlekija-on.net, petek, 2. oktober 2020 ob 17:57
Pozdrav jeseni malo drugače

Pozdrav jeseni malo drugače

Občina Razkrižje, Turistično narodopisno društvo Razkrižje, Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer - Likovna sekcija Silvo Prelog in OI JSKD Ljutomer, so skupaj z mentorico likovne kolonije magistro umetnosti, akademsko slikarko Katjo Bednařik Sudec, v septembru organizirali dogodek z naslovom Svežina poti na stični točki povezovanja ali Pozdrav jeseni malo drugače. Dogodek je bil v prvi vrsti posvečen tradicionalni prireditvi Pozdrav jeseni in je potekal v duhu trenutnih razmer, saj tradicionalne prireditve v klasični obliki, ni bilo možno izvesti.

"Z dogodkom smo počastili vse občanke in občane, vse, ki nas varujejo in vse, ki te kraje obožujejo. Se ob tem spomnili tudi vseh, ki so ta breg naredili za domačega in ga negovali že iz nam oddaljenih in tudi ne tako oddaljenih časov. Zahvalili se vsem tem za spokojnost obdelane zemlje in čistost prostranega pogleda v tem čudovitem podeželsko - vinorodnem okolišu."

Pred izvedbo dogodka so občanke in občane ter druge povabili k sodelovanju na simboličen način, da bi ostali povezani, kot so bili povezani dedki in babice "iz brega na breg" telepatsko, mogoče s »huškanjem«, brez elektronskih medijev, a so vedeli, da so drug za drugega tu! Zato so bili letos povabljeni na stično točko povezovanja malo drugače in sicer tako, da so podarili oblačila, ki jih več ne rabijo in tako so bili simbolično »prisotni« na samem kraju srečanja. (Po izvedeni koloniji so ta oblačila razsortirali in podarili tistim, ki jih potrebujejo).

Na dan kolonije, so kot po tradiciji ob prireditvi Pozdrav jeseni, članice Turistično narodopisnega društva Razkrižje nabrale cvetje in izdelale tradicionalne aranžmaje v koših in košarah, ki so namenjeni povorki cvetja. Le-te so likovniki uporabili za nadaljnje ustvarjanje. Udeleženci kolonije so se spraševali o likovnih pojmih in kako le-te vpeti v vsakdanje življenje, kako aktualno družbeno situacijo, v kateri smo se znašli (življenje s COVID-19, karantena, migracijska kriza, ...) vpeti v likovno umetnost in s pomočjo le-te, kljub temu na svojstven način obeležiti tradicionalni dogodek Pozdrav jeseni. Raziskovali so pojem Land Art vse od 60-ih let naprej, njegov pomen in razširjenost drugod po svetu.

Samo ploščad prireditvenega prostora v Šprincu, so udeleženci likovne kolonije prekrili z oblačili in cvetličnimi aranžmaji ter pazili na likovno kompozicijo - videz oziroma končni izgled. Vse to je bilo fotodokumentirano in bo kmalu ponujeno občankam in občanom ter drugim na ogled v Knjižnici in čitalnici Razkrižje.



Več v Kultura in izobraževanje