Ročno so kožühali koruzo

Med sosedska pomoč pri kmečkem opravilu na domačiji Štiberc v Radomerščaku.

Prlekija-on.net, četrtek, 8. oktober 2020 ob 09:07
Kožühanje koruze

Kožühanje koruze

V slikovitem Radomerščaku pri Ljutomeru je še nekaj kmetij, med njimi je tudi kmetija Štiberc, kjer v slogi, spoštovanju in razumevanju pod isto streho živijo mama Marjana, sinova Božidar in David ter babica Ljudmila. Na kmetiji redijo tudi prašiče. Ker pa je sodelovanje med krajani, sosedi in sorodniki z družino Štiberc pristno, jim ob večjih kmečkih opravilih priskočijo na pomoč. Letos je družina na bližnji njivi posejala en hektar koruze. Ker pa gre za hribovito predel Prlekije, je večji del koruze bilo potrgano s kombajnom, a ostalo je le nekaj koruze, katero so potem ročno na njivi potrgali in z vozom pripeljali domov na domačijo Štiberc.

Na pomoč pri kožühanju koruze so jim priskočili sosednje, sorodniki, prijatelji in znanci. Vso koruzo so shranili v koruznjak, kjer se bo sušila. Ko bo posušena jo bodo zluščili in zmleli za hranjenje prašičev. Na kožühanje pa so prišli tudi člani narodno zabavnega ansambla Opoj, v katerem igra tudi član družine Štiberc - Božidar Štiberc. Ker pa je sodelovanje med slovenskimi ansambli na visokem nivoju, saj je njihovo delo in nastopanje tudi v času epidemije koronavirusa okrnjeno, so člani ansambla Opoj, združili moči in pridružila sta se jim še dva ansambla in sicer Trubadurji in Prisrčniki, ki so med opravilom in po končanem delu veselo zaigrali različne slovenske skladbe.

Tisti dan je bilo vzdušje na domačiji nepozabno, do poznih večerih ur se zabavali, obujali spomine na otroške dni. Lepa domača ljudska pesem pa se je iz grl glasbenikov in njihovih instrumentov slišala daleč po dolini Radomerščaka. Kot je navada v Prlekiji, je po končanem delu gospodinja pripravila in pogostila vse z domačimi prleškimi dobrotami. Tudi tokrat noben, ki se je udeležili kožühanja na domačiji Štiberc ni bil lačen in žejen. Poskusili so kvasenice in druge specialitete, manjkala pa ni niti prleška tünka z domačimi klobasami in odlično rujno vinsko kapljico iz bližnjih goric.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti