Radio klub Prlek ob pomoči Radio kluba Ormož organiziral državno prvenstvo v »lovu na lisico«

Državno prvenstvo ZRS v ARG tekmovanju, ki ga imenujejo tudi »lov na lisico«, kjer tekmovalci s pomočjo posebnih radijskih sprejemnikov iščejo radijske oddajnike.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. oktober 2020 ob 16:33
Radio klub Prlek S59PLK

Radio klub Prlek S59PLK

Z upoštevanjem ukrepov zoper covid-19 smo v Radio klubu Prlek S59PLK s pomočjo kolegov iz sosednjega Radio kluba Ormož organizirali državno prvenstvo ZRS v ARG tekmovanju, ki ga imenujemo tudi »lov na lisico«. To je radioamaterska športna disciplina, kjer tekmovalci s pomočjo posebnih radijskih sprejemnikov iščejo radijske oddajnike, po domače lisice. Pomagajo si lahko z zemljevidom in kompasom. Do izraza pride orientacija v naravi in dobro poznavanje terena ter tehnike za odkrivanje oddajnikov. Obstajajo štiri tekmovalne discipline in sicer klasiki na KV in UKV področju, foksoring in sprint. Pri klasiki je do pet lisic in razdalja okrog deset km.

Tekmovanja se je udeležilo 22 tekmovalcev iz celotne Slovenije. Start in cilj je bil v Seliščih, teren pa po okoliških gozdovih; Dobrave, Kokorič, Logarovcev in Berkovskih Prelogov. Klub sta zastopala člana Martin in Andrej Žnidarič in dosegla drugo mesto v uvrstitvi klubov in tretje mesto v državni uvrstitvi. Prvo mesto med klubi je zasedel RK iz Ajdovščine, drugo RK Prlek, tretje mesto je pripadalo radio amaterjem iz Ptujske Gore, četrto mesto Ormožu ...Zadnjih nekaj let se člana udeležujeta tudi mednarodnih tekem v Avstriji. Predsednik kluba Andrej Žnidarič se udeležuje svetovnih in evropskih prvenstev za reprezentanco Slovenije kakor tudi balkanskih prvenstev. V zadnjih letih se je udeležil tekmovanj v Bolgariji, Litvi, Moldaviji, Koreji, Srbiji, Črni Gori. Lansko leto je Zveza radioamaterjev Slovenije gostilo evropsko prvenstvo na Rogli. Sodelovalo je 353 tekmovalcev iz 27. držav. Na tem prvenstvu je slovenska tekmovalka Ana Čufer dosegla prvo mesto v disciplini sprint in tretje mesto v klasiki. Tekmovanje je bilo dobro organizirano a na zahtevnem terenu Rogle, kajti izgubila sta se dva tuja tekmovalca.

Začetki radioamaterstva v Ljutomeru segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja

Ob tej priložnosti je dobro povedati, da se na splošno radioamaterji ukvarjamo z radijskimi komunikacijami in konstruktorstvom. To je veja radioamaterstva, ki je prišla do izraza pred desetletji, ko smo si radioamaterji zgradili, spremenili ali izboljšali marsikatero elektronsko napravo, postajo in si gradili oddajne antene. Radio klub Prlek S59PLK je ustanovil Srečko Ribič po razpadu ljutomerskega S59DTU - RK Jože Ladiha. Včlanjenih imamo petindvajset članov. Najstarejši član je Tone Vozlič, ki je bil tudi ustanovni član prejšnjega kluba. Pove, da začetki radioamaterstva v Ljutomeru segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Tistega časa so radioamaterji delovali v okviru sekcije Ljudske tehnike, ki je takrat vključevala še fotografe, avtomehanike in glasbenike. Leta 1959 so registrirali klub kot primopredajna sekcija YU3DTU. V Pomurju danes delujejo trije radioklubi in sicer v Ljutomeru, Murski Soboti in Radencih.

Radioamaterstvo je hobi v katerem komuniciramo v lokalnem okolju, zveze so lahko vzpostavljene po celem svetu, z vesoljem in na vse zadnje tudi z ISS - mednarodno vesoljsko postajo. Postavitev najdaljše zveze je izziv vsakega posameznika, kakor tudi potrditev zveze z QSL kartico. Vse komunikacije so brezplačne na radioamaterskih frekvencah. Današnji digitalni svet mobilnikov mladih v vrste radioamaterjev ne privlači več. Kljub elektronskemu napredku komunikacij v svetu pa še se vedno izvaja ARON protokol, ki se aktivira v primeru večje nesreče. Na podlagi te aktivacije radioamaterji začnemo prenašati sporočila in informacije za namen javnih služb gasilcev, reševalcev, del državnih javnih služb ter sporočil posameznikov. To so lahko velike naravne nesreče ali vojne, ko zmanjkajo ustrezne komunikacijske poti (ni elektrike, ne delujejo repetitorji, ni oddajnikov javnega značaja...) V preteklosti se je tudi v državnih službah (predvsem v vojski) uporabljala telegrafija, ki pa je danes aktualna še le v radioamaterstvu. Uporablja se dejansko na vseh frekvenčnih pasovih. Število operaterjev, ki jo obvladajo danes upada. Telegrafija je način dela, kjer se uporablja tako imenovana morsejeva abeceda. Vsi ste že slišali za SOS oznako v telegrafiji tri pikice, tri črtice in tri pikice. V telegrafiji so to kratice, ki jih domala razume ves svet ne glede na jezik. Telegrafija se še danes uporablja v avtomatskih sistemih v letalstvu. Vojska jo je po večini opustila.

V radioklubu sledimo razvoju komunikacij in imamo v klubu kar nekaj digitalnih radijskih postaj, predvsem DMR standard - modulacija. Največji dosežek člana v klubu je diploma, ki si jo je zaslužil Srečko Ribič, ko je bilo potrebno v DXCC in 5 band DXCC vzpostaviti zvezo z vsaj stotimi državami. Srečko je vzpostavil zvezo s 334 državami od 340. To so direktne zveze pri katerih je potrebno kar nekaj izkušenj in vztrajnosti. Določene države so dosegljive samo ob določenih delih dneva. Andrej Žnidarič je dosegel deseto mesto na UKV klasiki v Litvi in petnajsto mesto na KV klasiki na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji v ARG-ju. Trenutno najbolj aktiven član na radijskih valovih je Marjan Vaupotič S53JW. Predsednik mi je zaupal, da velikokrat vzame nahrbtnik in se v hribe odpravi na radioamaterski maraton v postavljanju zvez, ki traja približno šest ur. Na žalost pa ugotavljamo, da je pod klubskim znakom premalo aktivnosti. Zainteresirane vljudno vabim, da se nam pridružijo. Za konec pa radioamaterski 73 - (lep pozdrav).

Srečko Lukovnjak Kramberger
Fotografije: Andrej Žnidarič

Fotografije iz letošnjega prvenstva v septembru so od 10 do 14, ostale so iz prejšnjih let.



Več v Zanimivosti