Kacin: Vlada bo v sredo odločala o sprejemu novih ukrepov

Obetajo se nam ukrepi iz tretjega paketa oranžne faze: zapora/karantena posameznih občin ali regij, zaprtje gostinskih lokalov, fitnesov, športnih objektov, omejitve delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje ne nujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti...

Prlekija-on.net, torek, 13. oktober 2020 ob 11:28
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V torek je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodeloval vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin. Kot je povedal v uvodu, je v ponedeljek bilo ob opravljenih 3.308 testiranjih potrjenih 397 primerov. "Slovenski državljan je bil pozitiven na testiranju v tujini (Avstrija). Skupno število za včeraj tako znaša 398. Delež pozitivnih primerov glede na vse opravljene teste je včeraj znašal 12%. Bolniško oskrbo je potrebovalo 180 okuženih s COVID-19, 32 jih je bilo na intenzivni negi. 4 osebe so umrle. Virus se še najprej najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in med zaposlenimi na šolah, a delež vseh okuženih v izobraževalnem sistemu še naprej zelo, zelo nizek."

"Včeraj se nam je pojavilo novo žarišče v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu, kjer so potrdili okužbo pri 31 stanovalcih in 9 zaposlenih. Nove okužbe imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka - včeraj pozitivnih 18 stanovalcev in 5 zaposlenih," je povedal Kacin ter znova pozval vse, da ob sumu na okužbo ostanejo doma in o tem obvestijo svojega zdravnika. "Preventivno ravnanje lahko prepreči vnos virusa v zdravstveno organizacijo, v dom za starejše, v šolo, v vrtec in seveda tudi v delovne ustanove."

Že ta teden bi se lahko zapirali gostinski lokali, fitnes centri, športni objekti...

Ti ukrepi bi lahko stopili v veljavo v naslednjih dneh


"Bodimo odgovorni, ravnajmo preventivno in upoštevajmo priporočila zdravnikov in epidemiologov. Odpovejmo se druženjem in praznovanjem, skrbimo za higieno rok in kašlja, ohranjajmo medsebojno razdaljo ter nosimo masko, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje," je povedal ter dodal, da so trenutno izpolnjeni pogoji, da država sprejme nove ukrepe. Trenutno je število obolelih na 100.000 v zadnjih 14 dnevih 179, imamo hospitaliziranih 180 ljudi, 32 pa jih je na intenzivni negi (torej 179/180/32). To pomeni, da bi lahko sprejeli tretji paket v oranžni fazi, v sredo bo zato Vlada RS odločala o sprejemu novih ukrepov.

Ta paket, ki bi lahko bil sprejet, predvideva (120/180/30):

  • zapora/karantena posameznih občin ali regij
  • splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih
  • zaprtje gostinskih lokalov
  • zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe
  • omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na 1 stranko na prostor
  • prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah
  • zaprtje ne nujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti


Več v Slovenija