Janša: Daljnovod Cirkovce-Pince je izjemnega pomena ne le za Slovenijo, ampak celotno regijo

Načrtovani električni daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce-Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija-Madžarska-Hrvaška, je ena glavnih prioritet Vlade Republike Slovenije v razvoju slovenske energetske infrastrukture.

Prlekija-on.net, sreda, 14. oktober 2020 ob 18:35
Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil otvoritve začetka izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Pince, foto: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil otvoritve začetka izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Pince, foto: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil otvoritve začetka izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce-Pince. Otvoritev je potekala v prireditvenem šotoru na trati ob dvorcu Sternthal v Kidričevem. Prireditve sta se med drugim udeležila tudi predsednik Vlade Republike Madžarske Viktor Orbán in zunanji minister Vlade Republike Hrvaške, minister Gordan Grlić Radman. Predsednik vlade je ob tej priložnosti zbrane tudi nagovoril.

Načrtovani električni daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce-Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija-Madžarska-Hrvaška, je ena glavnih prioritet Vlade Republike Slovenije v razvoju slovenske energetske infrastrukture. Daljnovod bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšal zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji. Gradnja naj bi trajala dobri dve leti.

Priprava celega projekta trajala kar dvajset let

"Če ne bi imeli velike skrbi zaradi COVIDa, bi bil današnji dan in sploh ta teden v Sloveniji tudi v razvojnem smislu tako sončen kot današnje vreme. Jutri bomo po dolgih letih in pripravah končno zasadili prvo lopato na tretji razvojni osi in danes se začenja izgradnja tega daljnovoda, katerega umeščanje v prostor in nasploh v sistem je trajalo 20 let," je v uvodu povedal Janša ter spomnil na to, da je priprava celega projekta trajala kar dvajset let. "Gre za izjemno pomemben in hkrati izjemno zahteven projekt, zato je razumljivo, da zaradi raznoraznih regulacij, pravil umeščanja v prostor, usklajevanja lokalnih skupnosti, usklajevanja različnih interesov traja dlje kot za kakšno občinsko cesto, kljub temu pa je 20 let predolga doba. To omenjam, ker imamo v Sloveniji žal velikanske probleme s hitrostjo razvojnih projektov in njihovega umeščanja v prostor, ne toliko s samo izgradnjo, ampak nasploh z birokratsko navlako. Naj bo ta primerjava z dvajsetimi leti nek opomin, da kar si je slovenska vlada zadala, se pravi očiščenje birokratske navlake, nepotrebnih postopkov, skrajšanje postopkov, drugačnega pristopa vseh, ki so uradno odgovorni za postopke v tem smislu, da iščejo rešitve, ne probleme, naj bo to dodatna spodbuda, da se ne bo nikoli več zgodilo, da nekaj traja dvajset let, preden začnemo graditi," je med drugim povedal Janša.

"Izkoriščam priložnost, da se zahvalim predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbanu, prav tako predstavniku hrvaške vlade ministru Grliću Radmanu za izjemno dobro medsosedsko sodelovanje v času pomladanskega vala epidemije koronavirusa, kjer širše povezave enostavno niso delovale in si se lahko zanesel predvsem nase in na svoje sosede. Zato je pomen današnjega koraka še toliko večji," je še povedal Janša in se zahvalil vsem, ki so "pripomogli k temu, da smo ga lahko naredili in se veselim tistega dne leta 2021, ali 2022, ko bo električna energija dejansko stekla po tem daljnovodu, upam, da se bomo takrat lahko zbrali v večjem številu, da ne bomo sedeli narazen, da bo večer in da bo luč svetila. Hvala lepa in lep dan vsem."



Več v Gospodarstvo