Temne poti Babjega Ložiča

V povojnih pobojih je bilo pobitih 11 civilistov, enemu je uspelo pobegniti

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. april 2011 ob 19:176
Obeležje v gozdu

Obeležje v gozdu

Še dolga leta po drugi svetovni vojni, pravzaprav skoraj do začetka devetdesetih let, je nad povojnimi dogajanji v Babjem Ložiču v Ljutomeru, sicer priljubljenem cilju meščanskih sprehajalcev, visela nikjer zapisana ali ukazana prepoved gibanja v globino tega gozdička.

Kljub temu, da ni nihče stražil ali kakorkoli preprečeval sprehajanja globlje v gozdiček, so se domačini tega izogibali in so sprehode opravljali le v prostoru ob poti proti Cvenu. Potihoma se je šepetalo, da so tam po vojni ubijali nedolžne ljudi. In ker so bili ovaduhi žrtev ter tudi eksekutorji domači ljudje, se je zaradi strahu pred maščevanjem molčalo... a vendar vedelo.

Šele po osamosvojitvi so svojci pobitih na mestu streljanja postavili obeležitev - velik lesen križ, brez imen ali kakršnihkoli dodatnih napisov.

11 civilistov pobitih, enemu je uspelo uiti
Pobiti civilisti niso imeli sojenja. Z žico zvezanimi rokami, so jih naložili na kmečki voz in odpeljali na kraj poboja. Poboj je evidentiran, viri opredeljeni kot zanesljivi in navedeni v knjigi zgodovinarja Jožeta Dežmana: Poročilo Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč 2005-2008.

Priča, ki je vedela točno lokacijo je le-to tudi pokazala, navedla je tudi ovaduhe in tiste, ki so pri pobojih sodelovali (nekateri živijo še danes med nami).

Pobitih je bilo 11 civilistov, enemu je uspelo pobegniti iz morišča.

Vir je navedel sledeče žrtve:
  1. Obilčnik (ali Zbilčnik) Mihael roj. 1901, doma v Borecih
  2. Hujbar (Huber) Janez roj. 1915, doma v Ljutomeru (zadnji moški potomec premožne ljutomerske družine)
  3. Vreg Rihard roj. 1905, doma v Ljutomeru
  4. Švarc Marija roj. 1902, doma v Ljutomeru
  5. Cimerman Franc roj. 1902, doma v Ljutomeru - ta bi naj pobegnil s prizorišča in preživel
  6. Žuravel Mihael roj. 1893, doma na Moti
  7. Rauter Franc roj. 1904, doma v Cezanjevcih
  8. Rauter Alojz roj. 1892, doma v Cezanjevcih
  9. Lah Marija roj. 1885, doma v Cezanjevcih
Grobišče je edino tako zabeleženo v Prlekiji, v gozdu pa nas blizu lokacije pomora obeležitev opominja na povojne grozote, ki so se tod dogajale.


Več v Zanimivosti