Uradno: Osnovnošolci bodo imeli še en teden počitnic

Kot je povedala Kustečeva, so jih ravnatelji vrtcev in osnovnih šol obvestili, da se številni vrtci in šole soočajo z obolelim kadrom in bodo težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo.

Prlekija-on.net, petek, 30. oktober 2020 ob 11:31
Osnovne šole bodo v naslednjem tednu ostale zaprte

Osnovne šole bodo v naslednjem tednu ostale zaprte

To, kar se je govorilo v preteklih dneh, je sedaj uradno. Učenci iz osnovnih šol v ponedeljek še ne bodo sedli za šolske klopi, počitnice so podaljšali do 8. novembra. To je na na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 potrdila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec.

Kot je znano, so ukrepi podaljšani za teden dni. "A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje," je že zjutraj povedal Janša.

Kot je povedala Kustečeva, so jih ravnatelji vrtcev in osnovnih šol obvestili, da se številni vrtci in šole soočajo z obolelim kadrom in bodo težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo. "Zato smo se odločili, da podaljšamo počitnice za en teden. Nasprotno temu so nas v društvu ravnateljev srednjih šol obvestili, da si podaljšanih počitnic ne želijo, saj so na pouk na daljavo dobro pripravljeni, nadomeščanje pa bi bilo za vse prenaporno."

Za varstvo otroka dobite nadomestilo

V primeru obveznosti varstva otrok vam pripada nadomestilo


V srednjih šolah šolanje na daljavo

"V osnovnih šolah se s posebnim sklepom ministrice podaljšajo jesenske počitnice za en teden, torej do 8. 11. 2020. Enako velja za glasbene šole. V srednjih šolah, torej v nižjem poklicnem izobraževanjum v srednjem poklicnem izobraževanju, v srednjem strokovnem izobraževanju in v gimnazijah na podlagi sklepa ministrice poteka pouk na daljavo. Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo, po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami. Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter za izjeme, ki so veljale že v tem tednu tudi za dijaške in študentske domove. Vrtci lahko na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Na vse vas ponovno prenašam sporočila strokovnjakov s področja zdravstva in epidemiološke stroke, njihove in naše skupne prošnje in pozive - da se držimo ukrepov, da ostajamo doma, da se izogibamo druženjem, da nosimo zaščitne maske," je med drugim povedala ministrica.

Podaljšanje počitnic še ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto

"Danes moramo biti najprej solidarni, nesebični. Razumeti moramo, zakaj je potrebno še en teden ostati doma. Srednješolci boste imeli pouk na daljavo. Osnovnošolci - ostanite v učni formi in berite, ponavljajte snov, poglejte kakšen poučen dokumentarni film. S podaljšanjem počitnic v osnovnih šolah, s šolanjem na daljavo v srednjih šolah ter na univerzah, z omejitvami pri varstvu otrok si dajemo čas. Čas za premislek. Čas, da se umirimo. V tem trenutku ne potrebujemo novih stisk in slabe volje. Podaljšanje počitnic za teden dni za osnovnošolce še ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto. Prepričana sem, da bomo uspeli ta teden nadoknaditi znotraj trajanja šolskega leta. In vem, da se bomo vsi skupaj potrudili, da bo tako. Zaradi vsega navedenega ponovno lepo prosim vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, starše, učenke in učence ter dijakinje in dijake za razumevanje, za strpnost in za sodelovanje. Držimo se priporočenih ukrepov, zaupajmo zdravstveni stroki in dosledno spoštujmo, kar nam narekuje. V znanju je moč, prav tako kot v medsebojnem razumevanju, podpori in pomoči," je še ob tem povedala ministrica.

Ukrepi bodo podaljšani, osnovnošolci pa imajo še en teden počitnic

Ukrepi bodo podaljšani za teden dni, osnovnošolci pa imajo še en teden počitnic




Več v Slovenija