Zaradi širitev okužb bodo primorani seliti zdrave stanovalce v športno dvorano

V SVZ Hrastovec s premeščanjem zdravih stanovalcev širijo rdečo cono, okužba pa se je pojavila tudi v Varovanem domu Ščavnica.

Prlekija-on.net, torek, 3. november 2020 ob 19:02
Depandansa C v SVZ Hrastovec – enota, kjer se vzpostavlja dodatna rdeča cona

Depandansa C v SVZ Hrastovec – enota, kjer se vzpostavlja dodatna rdeča cona

Trenutno se v zavodu SVZ Hrastoves soočajo z negotovo in stresno situacijo glede COVID-19, obenem pa so priča številnim spremembam njihovega vsakdana. Zaradi širitve okuženih s COVID-19 na sedežu zavoda Hrastovec bodo primorani seliti zdrave stanovalce v športno dvorano Voličina. S pojavom prvega okuženega na Varovanem oddelku 1, se je okužba v dobrem tednu dni razširila po ostalih enotah v zavodu tako med stanovalci kot tudi zaposlenimi. Današnji rezultati preiskav so pokazali, da je v SVZ Hrastovec okuženih skupaj 28 stanovalcev na štirih enotah in 16 zaposlenih. V okviru kriznega načrta v primeru epidemije so predvideli kapacitete za selitev stanovalcev. Tako bodo v skladu z načrtom in zaradi povečanja kapacitet rdeče cone okužene stanovalce selili v depandanso C, kjer je pripravljenih 53 postelj. Vsi stanovalci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in trije stanovalci potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kadrovski primanjkljaj je že velik, saj je že kar nekaj zaposlenih okuženih, spet drugi so v samoizolaciji. "Trenutno je stanje še obvladljivo in zmoremo opraviti vso delo. Danes dopoldne se je sestal krizni tim zavoda, pristojna vodja regijskega tima in koordinatorica, kjer so dorekli nadaljnje rešitve v smeri zajezitve virusa v zavodu. Vodstvo zavoda si je s predstavnikom civilne zaščite Lenart in predstavniki lokalne skupnosti ter osnovne šole ogledalo športno dvorano Voličina, ki jo bodo do jutri pripravili za namestitev zdravih stanovalcev," je ob tem sporočilo vodstvo zavoda.

Lenart, foto: Sandi Kolarič

V občini Lenart se razmere slabšajo


V večini primerov ne kažejo znakov bolezni in se dobro se počutijo

Kljub trudu zaposlenih, da bi zamejili širjenje okužbe, je bila hitrost širjenja zaradi specifične strukture stanovalcev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra. Okuženi stanovalci, kot tudi zaposleni, v večini primerov, ne kažejo znakov bolezni in se dobro se počutijo. O okužbah so obvestili tudi svojce stanovalcev, svojcem pa so omogočili tudi možnost vzpostavitve stika s stanovalci preko telefona in ostalih digitalnih komunikacijskih naprav. V namen lajšanja duševnih tegob v trenutnih razmerah so vzpostavili psihosocialno pomoč za stanovalce, njihove svojce in zaposlene. Ostali potrebni odvzemi kakor tudi ukrepi se bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje. Sprejeli so vse predvidene ukrepe za preprečitev širjenja okužbe v zavodu v skladu z njihovim načrtom preprečevanje širjenja okužbe.

Okužba se je pojavila tudi v Varovanem domu Ščavnica

Pojav okuženih s COVID-19 se je pojavil tudi v Varovanem domu Ščavnica, ki se nahaja v občini Sveta Ana. Tam je trenutno okuženih 9 stanovalcev in en zaposleni, ki pa ne kažejo simptomatskih znakov okužbe in se dobro počutijo. Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo zavoda nemudoma povezalo z županom Občine Sveta Ana in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Okužene stanovalce so včeraj premestili v Hrastovec, kjer je vzpostavljena rdeča cona.

Okužba se je v dobrem tednu razširila po ostalih enotah v zavodu in v eno od zunanjih enot

"V SVZ Hrastovec smo zaznali prvo okužbo s COVID-19 23. oktobra. V tem času smo seveda takoj ukrepali. Stanovalka je bila takoj premeščena v covid bolnišnico v Brežice, takoj smo vstopili v kontakt s pristojnim epidemiologom in vodjo regijskega tima ter koordinatorico. Seveda smo ves čas delali v skladu z našim načrtom. Okužba se je v dobrem tednu pri nas razširila tudi po ostalih enotah v zavodu in v eno od zunanjih enot. Današnji rezultati so pokazali, da je v SVZ Hrastovec okuženih 28 stanovalcev in 16 zaposlenih. Moram povedati, da smo v okviru kriznega načrta v primeru epidemije, predvideli kapacitete za selitev stanovalcev. Tako bomo v skladu z načrtom in zaradi povečanje kapacitet rdeče cone, stanovalce selili v depandanso C, kjer je pripravljenih 53 postelj. Stanovalci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom, trije stanovalci pa žal potrebujejo bolnišnično oskrbo. Trenutno imamo kar kadrovski primanjkljaj, vendar je še stanje obvladljivo in zmoremo opraviti vso delo. Danes se je sestal krizni tim zavoda, seveda sta zraven sodelovali tudi vodja regijskega tima in koordinatorica, kjer smo dorekli nadaljnje rešitve v smeri zajezitve širitve virusa. Ena izmed teh rešitev je bila, da umaknemo zdrave stanovalce v športno dvorano v Voličino, depandanso C pa pripravimo za rdečo cono. Vodstvo zavoda si je s predstavniki civilne zaščite Lenart, lokalne skupnosti in vodstvo osnovne šole danes ogledalo dvorano, ki jo danes in jutri pripravi za namestitev zdravih stanovalcev. Moram povedati, da se naši zaposleni izredno trudijo, da bi zajezili širjenje virusa. Na tem mestu se moram zahvaliti županu občine Lenart, predstavnikom civilne zaščite Lenart in vsem, ki nam bodo danes in jutri pomagali pri preselitvi stanovalcev in vzpostavitvi bivalnega prostora naše enote. Seveda smo o okužbah obvestili tudi svojce in jim omogočili vzpostavitev stika preko telefona ali ostalih digitalnih komunikacijskih naprav. Vzpostavili smo tudi psihosocialno pomoč za stanovalce, njihove svojce in zaposlene ter še naprej ukrepali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje ter naredili vse, da preprečimo nadaljnjo širjenje okužbe v zavodu," je ob tem povedala direktorica zavoda mag. Andreja Raduha:

SVZ Hrastovec

Pojav okuženega s COVID-19 v SVZ Hrastovec


SVZ Hrastovec

Testiranja pokazala več okuženih v SVZ Hrastovec
Več v Črna kronika