Spremembe v zaprtih javnih prostorih

Število oseb v zaprtih javnih prostorih se omeji, v sklopu trgovskega centra morajo trgovine imeti ločen vhod in izhod za stranke...

Prlekija-on.net, četrtek, 5. november 2020 ob 18:33
Trgovski centri morajo zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko

Trgovski centri morajo zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati en dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

V odloku, ki je bil z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 sprejet že 24. oktobra 2020, so v 2. členu navedene določene izjeme, h katerim se s sprejetjem tega odloka dopolnijo še sledeče:

Aleš Hojs, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Minister sporočil kako je glede ukrepov omejitve zbiranja in gibanja


  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
  • specializirane otroške trgovine,
  • specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in koles,
  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo pohištvo,
  • storitve pedikure ter
  • storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Spremembe v zaprtih javnih prostorih

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Trgovski centri morajo zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa je potrebno upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno trgovino v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke. Upoštevanje teh pogojev zagotovi upravljavec trgovskega centra oziroma odgovorna oseba posamezne trgovine.

Ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom je dovoljena le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ter razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Pri opravljanju dejavnosti se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil.

Pri izvajanju nadzora nad pogoji iz tega odloka ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.

Naslednji teden šolanje na daljavo, v vrtcih le nujno varstvo otrok

Naslednji teden šolanje na daljavo, v vrtcih le nujno varstvo otrok




Več v Slovenija