Gasilci iz Kapce se veselijo novega gasilskega vozila

Gasilci iz Kapce bodo kmalu bogatejši za novo gasilsko vozilo GV - V1

Prlekija-on.net, sobota, 7. november 2020 ob 12:22
PGD Kapca

PGD Kapca

V dvojezični vasi Kapca v Občini in Gasilski zvezi Lendava od leta 1929 zelo uspešno deluje prostovoljno gasilsko društvo Kapca. Društvo je sredi vasi zgradilo gasilski dom, kjer se gasilci družijo. Gasilci po svojih najboljših močeh skrbijo tudi za vozni park, veliko pozornost pa posvečajo izobraževanju in pridobivanju mladih v gasilske vrste. Osnovna in rdeča nit delovanja društva je tudi preprečevanje požarov in druge akcije, ki jih pripravljajo gasilci iz Kapce. Kot poudarjajo gasilci, za nemoteno delovanje potrebujejo tudi novo gasilsko vozilo.

Želja po novem vozilu se jim je uresničila. Občina Lendava je prisluhnila njihovi želji po novem in sodobnem gasilskem vozilu. Občina je objavila javni razpis za nabavo vozila GV - V1 za potrebe gasilskega društva Kapca. Gasilsko društvo Kapca poseduje stara gasilska vozila. Tako so vozilo TAM pred tremi leti predali gasilskemu muzeju Slovenije v Metliki, saj ga ni bilo več mogoče registrirati. V gasilski garaži pa imajo nekaj čez 40 let staro vozilo, ki spada v muzejski primerek ter edino vozilo, ki ima vgrajen agregat za proizvodnjo električne energije. Torej so gasilci iz Kapce še kako potrebni novega gasilskega vozila. Izvajalec Svit - Zolar d.o.o. iz Ptujske Gore je ob prisotnosti župana Občine Lendava Janeza Magarya in poveljnika PGD Kapca Deana Bota ter predsednika PGD Kapca Attile Toplaka društvu predal podvozje gasilskega vozila. Na javnem naročilu Občine Lendava je uspešno kandidiralo podjetje Svit - Zolar d.o.o., ki je predalo podvozje vozila PGD Kapca, ki je bilo narejeno v Rusiji.

Želja PGD Kapca je, da se bo vozilo do marca prihodnje leto (2021) še nagradilo in opremilo s potrebno gasilsko opremo, ki bo primerna kriterijem za gasilsko vozilo GV-V1. Novo vozilo bo sofinancirala Občina Lendava. Gre za vozilo ki ima 4 kolesni pogon, pri čemer ga bodo gasilci lahko uporabljali tudi za gričevnati predel. Pri nadgradnji bo vozilo opremljeno z rezervoarjem požarne vode, napravo za en hitri napad, prostore za gasilsko tehnično opremo in motorno brizgalno s pnevmatikami sanmi. S strani ponudnika mora biti dobavljena tudi gasilska - reševalna oprema ter ostala oprema po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije, pa morajo biti ustrezno urejena tudi pritrdišča. Ko bo novo vozilo nadgrajeno in opremljeno z vso opremo bo njena vrednost ocenjena med 160.000 in 180.000 evri. Izgradnja je že v teku, izvajalec je tudi podjetje Svit - Zolar d.o.o. iz Ptujske Gore.

Gasilci pa tudi v teh težkih časih ne držijo križem rok, do konca tega leta bodo uredili tudi gasilski dom in sicer jih čaka menjava oken, vrat in barvanje fasade.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje