Prihaja jezikovni priročnik za vse Štajerce in ne-Štajerce

Projekt, ki je na družbenih omrežjih postal pravi hit, prihaja na knjižne police.

Prlekija-on.net, nedelja, 8. november 2020 ob 12:12
Na naslovnici je upodobljen mariborski stari most

Na naslovnici je upodobljen mariborski stari most

Pred leti se je na družbenih omrežjih pojavil profil Štajerski árgo, ki ga ureja anonimna avtorica. Na profilu se objavljajo razni štajerski/mariborski izrazi, besedne zveze in značilne fraze za to območje, stran pa je hitro postala prava senzacija med bralci. Avtorica pa je v soboto uradno najavila, "da se Štajerski árgo ne bo več samo "skrolal" po družabnih omrežjih, ampak se bo stvar dalo prelistat!" Pri Založbi Pivec bo izšla namreč knjiga.

Knjiga prinaša najljubše mariborske izraze, besedne zveze in značilne fraze, ki so jim dodane še etimološko-jezikoslovne razlage in primeri rabe v "naravnem habitatu". Slednje so povzeli po istoimenski radijski rubriki, ki jo na Radiu Maribor predvajajo od leta 2019. Radijskim rubrikam bo možno prisluhniti tudi s pomočjo QR kod, ki bodo (po skeniranju s pametnim telefonom ali tablico) predvajale izbrani árgo. Izid knjige bo v decembru letos.

VLKE NOVICE Uradno vam sporočam, da se Štajerski .-árgo ne bo več samo "skrolal" po družabnih omrežjih, ampak se...

Objavil/a Štajerski árgo dne Sobota, 07. november 2020

Knjiga je plod sodelovanja anonimne avtorice projekta Štajerski árgo, ki je s svojim FB in instagram profilom naredila pravi bum, in pa Radiem Maribor in Založbo Pivec. Avtorica razlag je lektorica Darja Tasič, uporabe v naravnem habitatu pa Iztok Novak.

Svoj izvod si lahko zagotovite na spletni strani Založba Pivec.



Več v Zanimivosti