Na martinovo jih goduje preko 16 tisoč; z vinom in Martinom je povezanih tudi veliko krajevnih imen

Začetek novembra je ves v znamenju osrednjega praznika - martinovega, kar vsako leto slavimo tudi v Prlekiji, ki slovi po najboljših vinih.

Prlekija-on.net, nedelja, 8. november 2020 ob 17:28
Prleška vinska molitev

Prleška vinska molitev

Za vinogradnike in druge ljubitelje žlahtne kapljice je začetek novembra ves v znamenju njihovega osrednjega praznika - martinovega, kar vsako leto slavimo tudi v Prlekiji, ki slovi po najboljših vinih. Ta praznik pomeni simboličen zaključek celoletnega truda v vinogradih in je namenjen uživanju sadov trdega dela, pri nas na Štajerskem pa mu pravimo tudi štajersko novo leto. Pri Statističnem uradu Republike Slovenije so ob tem pripravili nekatere zanimive podatke, ki so vezani na ta praznik, ki ga bomo letos žal praznovali precej drugače, kot prejšnja leta.

Največji vinorodni okoliš je Štajerska Slovenija

Slovenija je razdeljena na tri vinorodne dežele (Podravje, Primorje, Posavje), te pa na devet vinorodnih okolišev. Največji del celotne površine vinogradov v Sloveniji je v vinorodni deželi Podravje, kjer je tudi največji vinorodni okoliš, Štajerska Slovenija. Druga po velikosti je vinorodna dežela Primorje (vinorodni okoliši Goriška brda, Vipavska dolina, Kras in Slovenska Istra), tretja pa Posavje (Bizeljsko - Sremič, Bela krajina in Dolenjska). V letu 2019 je na 15.549 hektarjih vinogradov raslo skoraj 61 milijonov trsov, prevladovale pa so bele sorte grozdja (skoraj 70 %). Slovenski vinogradniki so v letu 2019 nabrali 105.035 ton grozdja.

Preko 75 tisoč ton belega grozdja

Letošnji pridelek grozdja naj bi bil dober, saj naj bi slovenski vinogradniki v letu 2020 na približno 15.300 hektarjih vinogradov pridelali približno 106.150 ton grozdja, največ od tega belega grozdja, preko 75 tisoč ton.

Na martinovanju se ob vinu strežejo tudi tradicionalne martinove jedi. Te se po regijah nekoliko razlikujejo, nikjer pa ne smejo manjkati gos ali kakšna druga perutnina, mlinci, rdeče zelje in seveda mlado vino, ki je pravzaprav tudi razlog za vse praznovanje.

Vinski Vrh
V Prlekiji imamo kraj Vinski Vrh

Osebni prazniki in imena krajev povezani z Martinom in vinom

11. novembra pa svoj osebni praznik slavijo tudi številnih prebivalci in prebivalke Slovenije. Na ta dan jih praznuje rojstni dan 5.645, goduje pa 8.771 Martinov in 7.381 Martin. Dvojni praznik, rojstni dan in god hkrati, pa praznuje na martinovo natančno 184 Martinov in 179 Martin.

Z vinom in Martinom pa je povezanih tudi veliko krajevnih imen. Ni malo naselij v Sloveniji, katerih imena lahko povežemo z vinom. Taka naselja so na primer Vino, Vinski Vrh, Vinska Gora, Vinska Gorica. Kar 22 ulic v Sloveniji pa ima v svojem imenu besedo »vinograd«: Cesta med vinogradi, Med vinogradi, Na vinograd, Pod vinogradi, Vinogradniška cesta, Vinogradniška pot, Vinogradniška ulica.

Še več informacij o tem, vključno s cenami in trgovanju vin v Sloveniji pa si lahko ogledate v spodnji infografiki.



Več v Kultura in izobraževanje