Buče velikanke pri družini Bakan v Dokležovju

Najtežja buča je tehtala 38 kilogramov. Manjše pa so na tehtnici pokazale od 19 do 25 kg.

Prlekija-on.net, torek, 10. november 2020 ob 18:28
Buče velikanke pri družini Bakan v Dokležovju

Buče velikanke pri družini Bakan v Dokležovju

Prišel je čas, ko je v deželo ob Muri na vrata potrkala jesen in začelo se je pospravljenje jesenskih pridelkov. Pri družini Bakan v Dokležovju so bili letos »obdarjeni« z bučami velikankami, ki so zrasle karseda v veliko težo. Kot nam je povedala Tanja Bakan (na sliki) je najtežja buča tehtala 38 kilogramov. Manjše pa so na tehtnici pokazale od 19 do 25 kg.

Buče so bile spomladi posajane na bližnji njivi. Bučno seme je kupila v sosednji Avstriji in na veliko presenečenje so zrasle v veliko težo. Za rast so buče potrebovale veliko negovanje, vode in gnojilo, ki je pospešilo rast buč. Z več letnim vztrajnim delom vsako leto pridela kar veliko količino okrasnih in jedilnih buč. Nekaj časa se buče na dvorišču na soncu dozorele in sedaj je nastopil čas za trebljenje.

Buče so izrezali in v njih namestili sveče, ki so gorele za letošnjo noč čarovnic. Tanja Bakan je še povedala, da vsako leto kupi novo bučno seme. S pridelovanjem buče se Tanja med drugim ukvarja tudi s pridelovanjem zelenjave za trg - kmetijska dejavnost zelenjadarstvo. Sicer pa družina za trg prideluje tudi čebulo. Najtežja je tehtala 1 kg 19 dkg, pred leti pa so pridelali čebulo, ki je bila težka 1,32 kg. Gre za okrasne in jedilne buče in vse imajo lepo jesensko rumeno barvo. Vsi, ki gredo ali se peljejo mimo dvorišča družine Bakan si z velikim veseljem ogledajo razstavljene buče.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje