V pripravi že sedmi protikoronski paket

S sedmim paketom ukrepov PKP7 bodo skušali ohraniti čim večje število delovnih mest in čim več podjetij pri življenju.

Prlekija-on.net, petek, 13. november 2020 ob 20:02
Skušali bodo ohraniti čim večje število delovnih mest in čim več podjetij pri življenju

Skušali bodo ohraniti čim večje število delovnih mest in čim več podjetij pri življenju

Vlada se je včeraj seznanila z zadnjimi podatki o poteku epidemije in predvsem o pritisku na zmogljivosti zdravstvenega sistema. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ponovil, da se soočamo z zdravstveno in gospodarsko krizo, ki terja uravnotežen pristop.

Ob tem je izpostavil, da je nujno zaostriti nadzor spoštovanja ukrepov in sankcioniranje kršiteljev. V prihodnjih dveh tednih pa je ključno, da zdravstvenemu sistemu omogočimo ustrezno oskrbo bolnikov, kar terja novo zaostritev ukrepov. "Zelo jasno se zavedam, kako težka je trenutna situacija za slovensko gospodarstvo in delovne ljudi. Mnogi si želijo samo eno: da lahko nemoteno delajo in preživijo," je ob tem dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. "Toda v tem trenutku je stanje tako akutno, da ni čas za polemiko z zdravstveno stroko. Zato bomo nemudoma začeli s pripravo sedmega paketa ukrepov PKP7, s katerim bomo skušali ohraniti čim večje število delovnih mest in čim več podjetij pri življenju."

Pomoč gospodarstvu v PKP6

Vlada sprejela predlog PKP6


Kot so navedli, se pri Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedajo, da ukrepi ne morejo v celoti nadomestiti izpada prihodkov in da je izjemnega pomena čimprejšnje odpiranje dejavnosti. Šesti protikoronski paket PKP6, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi, bo poleg višje pomoči za zaščito delovnih mest (čakanje na delo in skrajšani delovni čas) na novo uvedel tudi delno kritje fiksnih stroškov. Sedmi paket pa mora na eni strani nasloviti novo nastale težave zaradi sedanjega zapiranja dejavnosti, hkrati pa mora delovati kot korektiv za celoletne težave posameznih panog. Nekateri sektorji so bili namreč na udaru tudi v mesecih, ko ni bilo prepovedi delovanja, zato bo pri naslednjih ukrepih pomembno pomoč usmeriti predvsem v podjetja v teh panogah.



Več v Slovenija