To je načrt za sproščanje ukrepov. Znano tudi, v katerem primeru bi se odpravile vse omejitve.

Sproščanje je pogojeno s številom hospitaliziranih oseb zaradi COVID-19 in zabeleženih novih okužb v enotedenskem povprečju.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. december 2020 ob 13:22
Med občinami bi lahko prehajali, ko bo manj kot 500 hospitaliziranih

Med občinami bi lahko prehajali, ko bo manj kot 500 hospitaliziranih

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju objavil načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19. Kot je zapisal, je na predlog Ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine, Vlada RS določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije COVID-19. "Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve," je zapisal.

Sproščanje je pogojeno s številom hospitaliziranih oseb zaradi COVID-19 in zabeleženih novih okužb v enotedenskem povprečju, zadoščal pa naj bi en pogoj. Trenutno smo v črni fazi, kjer ukrepi veljajo. Če bi se število hospitaliziranih spustilo pod 1.200 in bi povprečno v enem tednu imeli manj kot 1.350 okužb, bi prešli v rdečo, tam bi se sproščal javni promet, odprli bi se muzeji, knjižnice, frizerski saloni...

Načrt sproščanja ima pet faz

Načrt za sproščanje: od črne prek rdeče, oranžne, rumene do zelene faze


Pod tisoč okužb in pod tisoč hospitaliziranih oseb, bi pomenilo oranžno fazo. Tam bi se sproščale servisne dejavnosti, trgovine, vrtci in šola 1. triade, prehajanje med občinami v regijah, ki bi dosegle to stanje... Pod 600 okužb in pod 500 hospitaliziranih bi prešli v rumeno fazo, kjer bi se odprle osnovne šole, prehajali bi lahko med občinami, gibali bi se lahko tudi ponoči... Pod 300 okužb pa bi prešli v zeleno fazo, tam bi se odpravile vse omejitve.

Načrt sproščanja ukrepov

Šolanje na daljavo se nadaljuje

Tudi v prihodnjem tednu izobraževanje na daljavo


Veljavnost turističnih bonov je podaljšana

Podaljšali veljavnost turističnih bonov




Več v Slovenija