Epidemiologi vladi predlagali, da se ukine regijski semafor in omejitev gibanja med občinami

Prvič po zelo dolgem času je število hospitaliziranih padlo pod tisoč. V skladu z načrtom to pomeni, da je prvi pogoj za oranžno fazo dosežen.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. februar 2021 ob 12:06
Mario Fafangel, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Mario Fafangel, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Na redni novinarski konferenci o aktualnih informacijah glede epidemije COVID-19, so v četrtek sodelovali predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ-ja Mario Fafangel, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Danes je prvič po zelo dolgem času število hospitaliziranih padlo pod tisoč (989), kar je zagotovo spodbudna vest, je bilo povedano na konferenci. V skladu z načrtom to pomeni, da je prvi pogoj za oranžno fazo dosežen.

Bolnišnično oskrbo potrebuje 989 COVID pacientov (včeraj je bilo takih 1012). Na intenzivni negi se trenutno zdravi 165 pacientov, kar je toliko kot včeraj. Skupaj je bilo sicer v bolnišnice včeraj sprejetih 67 pacientov, 74 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V bolnišnicah je umrlo 16 oseb.

Manj izjem za vstop v državo

Odslej manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa


Manj izjem na mejah

Vlada pa je včeraj izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok bo pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in bo veljal do 12. februarja. Spremembe so vezane na manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa in določene so bile izjeme za vstop brez karantene pod pogojem negativnega PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od sedem dni.

Predlog, da se ukine regijski semafor in omejitev gibanja med občinami

Fafangel je povedal, da pri testiranju asimptomatskih bolnikov niso pomembni lažno pozitivni testi, ampak dejansko pozitivni, ki se jih izgubi. "Prednost tega, da izločamo kužne osebe iz epidemiološkega vidika pretehta tistega lažno pozitivnega." Kot je povedal Fafangel, so vladi predlagali, da se prične s potrjevanjem pozitivnih HAGT testov s PCR (pri asimptomatskih osebah brez epidemiološke povezave). "Epidemiologi smo vladi predlagali, da se ukine regijski semafor in omejitev gibanja med občinami," je še povedal Fafangel.

Ob 15. uri bo sledila konferenca, kjer bodo predsednik vlade, Janez Janša ter podpredsednika Matej Tonin in Zdravko Počivalšek predstavili nadaljnje ukrepe.

[DANES ob 15. uri] Novinarska konferenca predsednika vlade Janez Janša ter podpredsednikov Matej Tonin in Zdravka Počivalška.

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 04. februar 2021


Več v Slovenija