Prihodnji teden v šolah osnovnošolci po modelu B in srednješolci po modelu C ter začetek cepljenja zaposlenih

V okviru modela C bo pouk potekal tako, da je v šoli prisotna polovica dijakov oziroma polovica oddelkov šole, polovica dijakov oziroma oddelkov pa bo imela pouk na daljavo.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. marec 2021 ob 12:23
Simona Kustec, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Simona Kustec, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sporočajo, da se bo pouk v vseh osnovnih šolah v državi od ponedeljka, 8. marca, za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, in sicer po modelu C, je na novinarski konferenci sporočila ministrica prof. dr. Simona Kustec. Odprti so tudi dijaški domovi.

V okviru modela C bo pouk potekal tako, da je v šoli prisotna polovica dijakov oziroma polovica oddelkov šole, polovica dijakov oziroma oddelkov pa bo imela pouk na daljavo. Model C daje avtonomijo ravnatelju, da določi število dijakov oziroma oddelke, ki imajo pouk v šoli in nato na daljavo. Učitelji bodo pouk izvajali v razredu. Za dijake, ki bodo na domu, pa na daljavo. Glede na aktualno epidemiološko sliko se bodo dijaki v šoli izmenjevali tedensko.

V ponedeljek v šole tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol

V šole se vračajo tudi vsi dijaki


Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih.

"Kljub temu, da je aktualna epidemiološka slika v državi še vedno zahtevna, sem vesela, da nam je s skupnimi močmi in razumevanjem uspelo predčasno zagotoviti pogoje, da se v šolske prostore in dijaške domove lahko varno vrnejo tudi dijakinje in dijaki. Šole in dijaški domovi so pripravljeni. Pri tem gre poleg zahvale pedagoški in epidemiološko-zdravstveni stroki velika zahvala vodstvom ter zaposlenim v šolah in dijaških domovih, ker ste z izjemno mero razumevanja ter predanosti zagotovili vse potrebno za izvedbo pouka tako v šolah, kot tudi na daljavo. Zavedati se moramo, da je priprava protokolov namestitve v dijaških domovih, organizacije dela in pouka v sedanjih razmerah izredno zahteven projekt. Prav posebno zahvalo in spoštovanje pa želim ob tej priložnosti nameniti našim dijakinjam in dijakom, ker ste potrpežljivo čakali na vrnitev, ker ste razumeli in solidarno pomagali celotni državi, da se je slika boja z virusom toliko popravila, da boste lahko tudi vi v prilagojeni obliki modela C zopet varno pridobivali znanje v prostorih šole," je izpostavila ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Uporaba zaščitnih mask obvezna za vse učenke in učence od 6. razreda osnovne šole dalje

Za zmanjšanje tveganja in širjenja okužbe je Vlada Republike Slovenije spremenila tudi odlok o nošenju zaščitnih mask, po katerem je uporaba zaščitnih mask za sedaj obvezna za vse učenke in učence od 6. razreda osnovne šole dalje. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učiteljice in učitelje v osnovnih šolah. V veljavi po že utečenem protokolu ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi (testi HAG), opredeljeno pa je tudi, kdaj zaposlenim testiranja ni potrebno opraviti.

Prihodnji teden začetek cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

V prihodnjem tednu se bo začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Najprej za zaposlene, ki so starejši od 50 let, nato pa za vse preostale. Ministrica prof. dr. Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar sta danes šolam, zdravstvenim domovom in županom posredovala skupno prošnjo za polno sodelovanje in pomoč pri izvedbi tega obsežnega, osrednjega prednostnega nacionalnega projekta ta hip v boju proti virusu.

"Prosim, spoštujemo ukrepe, sodelujmo in naredimo vse, kar je v naši moči, da poskrbimo za našo varnost in varnost bližnjih. Le tako bomo preprečili širjenje virusa in pomagali, da se bodo lahko polno odprla še vrata glasbenih šol, višjih šol in fakultet, vrata vrtcev, osnovnih ter srednjih šol pa ostala odprta," je še dejala ministrica prof. dr. Simona Kustec.



Več v Slovenija