Na javnih kulturnih prireditvah od ponedeljka znova obvezne zaščitne maske

Poleg tega odlok ne ureja več dokazil, s katerimi se lahko dokazuje izpolnjevanje pogoja PCT na kulturnih prireditvah.

Prlekija-on.net, petek, 13. avgust 2021 ob 22:31
Na kulturne prireditve spet z zaščitnimi maskami...

Na kulturne prireditve spet z zaščitnimi maskami...

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela nov Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri izvajanju kulturnih storitev in znova uvaja uporabo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Poleg tega odlok ne ureja več dokazil, s katerimi se lahko dokazuje izpolnjevanje pogoja PCT na kulturnih prireditvah.

"Dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT bodo po novem enotno urejena v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah mora biti v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, izjema so nastopajoči," sporoča Ministrstvo za kulturo.

Nov odlok začne veljati 16. avgusta in bo veljal do vključno 22. avgusta 2021.

Na javnih prireditvah in shodih veljajo dokazila o PCT

Vlada je izdala Odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 16. avgusta 2021 in velja do vključno 22. avgusta 2021.

Vsebinskih sprememb pri omejitvi zbiranja ni. Sprememba je le v delu, ki se nanaša na izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT), kot ga določa Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2.

Udeleženci organiziranih javnih prireditev in javnih shodov morajo tako izpolnjevati pogoj PCT, kar dokazujejo z dokazili, določenimi v Odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2.

"Pogoj PCT se sicer zahteva za javne prireditve in shode v zaprtih prostorih ter nad 100 udeležencev na odprtih površinah. Za do 100 udeležencev na odprtih površinah pogoj PCT ni potreben, upoštevati pa je treba omejitev: en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine in 1,5 metra medsebojne razdalje med udeleženci," še med sporoča Ministrstvo za notranje zadeve.



Več v Slovenija