»Vrteška brotva« v Stročji vasi

Brajde imajo kar sredi igrišča, saj jim čez leto služijo kot senca, pod katero je klop.

Prlekija-on.net, torek, 12. oktober 2021 ob 10:22
Trgatev v vrtcu Stročja vas

Trgatev v vrtcu Stročja vas

V torek, 5. 10. 2021, smo v tednu otroka izvedli že tradicionalno »Vrteško trgatev«. Ker je moto letošnjega tedna otroka »Razigran uživaj dan«, smo na trgatev povabili tudi učenca 9. razreda naše šole, Tadeja Ozmeca, ki je »broče« spremljal na harmoniki.

Na igrišču vrtca imamo zadnjih petnajst let ali več pravo »brotvo«. Brajde imamo kar sredi igrišča, saj nam čez leto služijo kot senca, pod katero je klop. Otroci se tam radi zadržujejo, še posebej jeseni, ko je grozdje že zrelo. Tako je do naše vrtčevske trgatve večinoma grozdje »pozobano« vse do tam, do koder sežejo otroške roke. Še dobro, da imamo zraven brajd še lesko, pod katero je v tem času veliko lešnikov, ki jih otroci tako radi nabirajo in pod brajdami trejo ter z veseljem pojejo.

Na dan trgatve nam hišnik Srečko pripravi malo prešo, ki nam jo je podarila družina Kleiderman. Otroci nosijo »puto«, »druzgajo« grozdje in ga nalagajo v prešo. Ko priteče sok, ga vsi poskusimo. Letos je bil zelo sladek.

Ker je harmonikaš neutrudno raztegoval meh, smo zaplesali in se okrepčali z »zoblom« in kruhom - luk jemo bolj ali manj samo vzgojiteljice.
Sok nam kuharica prekuha in ga popijemo drugi dan ob peki kostanjev.

Vsako leto je res razigrano na naši »vrteški brotvi«. Ohranjamo tradicijo v malem, saj je naš vrtec okrog in okrog obdan s prelepimi vinogradi!

Monika LeštanVeč v Najmlajši