Vlada spremenila datum pričetka samotestiranja v šolah, za kar bo potrebno soglasje staršev

V odloku še je zapisano, da za učence osnovne šole starši oziroma drugi zakoniti zastopniki oziroma skrbniki podajo predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje.

Prlekija-on.net, petek, 12. november 2021 ob 12:04
S samotestiranjem naj bi pričeli z 17. novembrom 2021

S samotestiranjem naj bi pričeli z 17. novembrom 2021

Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 spreminja Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-tako, da:

  • pogoja PCT ni treba izpolnjevati uporabnikom storitev uresničevanja individualne verske duhovne oskrbe, obenem pa je odpravljena izjema za verske uslužbence, da jim pri opravljanju individualne duhovne oskrbe ni treba uporabljati zaščitne maske,
  • določa obvezno izdajo potrdila v primeru presejalnega testiranja s testom HAG,
  • določi pogoje za samotestiranje za učence, dijake ter otroke in mladostnike, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, pri čemer določi, kdaj se samotestiranje opravi v šoli in kdaj v domačem okolju, soglasje staršev za samotestiranje učencev ter šolanje učencev v osnovni šoli na daljavo,
  • popravi napačno sklicevanje v drugem stavku tretjega odstavka 8. člena,
  • za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence, ki so vključeni v posebne programe, ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih opravljen test HAG za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oziroma študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih,
  • razširja vrsto oseb pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki lahko napotijo osebo na testiranje s testom PCR s tem, da se upošteva predpis, ki ureja mikrobiološke raziskave,
  • določa obvezno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja prostorov,
  • določa odgovorno osebo, ki je odgovorna za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT v trgovskih centrih in na novo določa pogoje izvajanja sejemske in kongresne dejavnosti,
  • spreminja pogoje za izvajanje javnih kulturnih prireditev.
Kako bo potekalo šolanje?

Za učence dve možnosti: samotestiranje in maske v šoli ali pa izobraževanje na daljavo


Odlok prav tako določa, da učenci osnovne šole in dijaki z izvajanjem testiranja s testi HAG za samotestiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih pričnejo z 17. novembrom 2021. Do takrat se samotestiranje izvaja v domačem okolju.

V odloku še je zapisano, da za učence osnovne šole starši oziroma drugi zakoniti zastopniki oziroma skrbniki podajo predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju testiranja s testi HAG za samotestiranje.

Celoten odlok je dosegljiv tukaj.

"Odlok zamika veljavnosti določbe o obveznem samotestiranju iz 15. na 17. november. Zamik je bil potreben predvsem zaradi pridobitve soglasja staršev.

Učenci osnovne šole in dijaki obvezno izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v vzgojno-izobraževalnem zavodu, pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj.

Učencem in dijakom, ki testiranja s testi HAG za samotestiranje ne izvajajo, se začasno prepove zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Učenci se v tem primeru izobražujejo na daljavo.

Odlok določa pogoje za samotestiranje za učence, dijake ter otroke in mladostnike, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, in sicer, kdaj se samotestiranje opravi v šoli in kdaj v domačem okolju.

Za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence, ki so vključeni v posebne programe, ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih, opravljen test HAG za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oziroma študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih," so še pozneje sporočili iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.