Sklenili izvedbeni dogovor o nakupu taktičnega transportnega letala Spartan C-27J

Vrednost podpisanega izvedbenega dogovora znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov pa znaša 11 milijonov evrov.

Prlekija-on.net, sreda, 17. november 2021 ob 20:20
Ministra Tonin in Guerini sta sklenila izvedbeni dogovor, foto: Monika Sušanj, MORS

Ministra Tonin in Guerini sta sklenila izvedbeni dogovor, foto: Monika Sušanj, MORS

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je na vabilo italijanskega kolega Lorenza Guerinija danes mudil na delovnem obisku v Rimu. V okviru srečanja sta ministra podpisala dogovor o sodelovanju med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o sodelovanju na področju letalstva, katerega temelj je transportno letalo C-27J Spartan.

Ministra Tonin in Guerini sta sklenila izvedbeni dogovor med ministrstvoma za obrambo Italijanske republike in Republike Slovenije o nakupu taktičnega transportnega letala Spartan C-27J. Podpis izvedbenega dogovora bo Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije omogočil tako nakup letala C-27J od Ministrstva za obrambo Republike Italije ter tudi dolgoročno sodelovanje s celovitim pristopom zagotavljanja zmogljivosti vojaškega zračnega transporta z letalom C-27J. Vrednost podpisanega izvedbenega dogovora znaša približno 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov (tovorni modul, modul za prevoz oseb, modul za prevoz okuženih oseb, modul za prevoz lažje in težje poškodovanih oseb s spremljanjem življenjskih funkcij in modul za gašenje požarov) znaša 11 milijonov evrov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična podpora, rezervni deli, usposabljanje posadk, uporaba simulatorjev, tehnična dokumentacija in končno certificiranje.

Taktično transportno letalo C-27J Spartan, foto: Borut Podgoršek, MORS

Ministrstvo za obrambo namerava kupiti transportno letalo C-27J Spartan


"Letalo Spartan C-27J ne bo služilo le potrebam Slovenske vojske, temveč celotni Republiki Sloveniji, državljanom in državljankam, za različne namene, od medicinskih do naravnih nesreč. Z letalom zagotavljamo svojo suverenost in neodvisnost, obenem pa ga bomo lahko delili tudi z drugimi državami," je po podpisu povedal minister Tonin in poudaril, da to odpira pot tudi ostalim investicijam po sistemu vlada-vladi, kar zagotavlja tudi večjo transparentnost nakupov.

Več informacij o izvedbenem dogovoru in o letalu Spartan C-27J bosta na novinarski konferenci v četrtek, 18. novembra 2021, ob 12.00 posredovala generalni direktor Direktorata za logistiko Uroš Korošec in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske polkovnik Janez Gaube.Več v Slovenija