Te dni povečana prisotnost pripadnikov Slovenske vojske tudi na območju Prlekije

Občani bodo na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila ter manjše skupine vojakov, občasno bodo mogoči tudi preleti vojaških helikopterjev in letal.

Prlekija-on.net, torek, 18. januar 2022 ob 10:02
Slovenska vojska

Slovenska vojska

Slovenska vojska sporoča, da bo od 17. do 19. januarja v občinah na širšem območju južne državne meje povečana prisotnost pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Urili se bodo v postopkih za hitro okrepitev varovanja širše državne meje zaradi preverjanja odzivnosti, hitrih premikov enot in naraščanja sil. Z urjenjem tudi na območjih občin Kidričevo, Žetale, Podlehnik, Cirkulane, Zavrč, Gorišnica, Ormož, Središče ob Dravi, Ljutomer in Lendava bodo enote spoznavale teren ter s povečano prisotnostjo prispevale k odvračanju nezakonitih prehodov državne meje in zagotavljale varnost prebivalcev obmejnega območja Republike Slovenije. Občani bodo na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila ter manjše skupine vojakov, občasno bodo mogoči tudi preleti vojaških helikopterjev in letal.

"Nezakonite migracije prek državne meje pomenijo grožnjo nacionalnovarnostnemu sistemu Republike Slovenije. Pomembno vlogo pri njihovem preprečevanju ima tudi Slovenska vojska, ki sodeluje s Policijo v skladu s prenovljenim operativno-taktičnim načrtom (OTN), ki ga uresničuje v okviru operacije Odboj. Ta določa oblike sodelovanja obeh ustanov, operacionalizira nacionalne interese ter omogoča sinergijske učinke deležnikov nacionalnovarnostnega sistema pri zagotavljanju stabilnosti in notranje varnosti prebivalcev Slovenije. Pripadniki Slovenske vojske pri varovanju meje sodelujejo skladno z vojaškimi taktikami, tehnikami in postopki, za katere so usposobljeni, ob upoštevanju standardov in pravil policijskih postopkov," navajajo.

Slovenska vojska
Občani bodo na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila ter manjše skupine vojakov

Rezultat strokovnega, zakonitega in požrtvovalnega sodelovanja ter dela obeh sistemov je bistveno zmanjšano število nezakonitih prehodov leta 2021 ter preusmeritev migracijskih tokov zunaj območja Republike Slovenije.

Sodelovanje pri varovanju državne meje temelji na prizadevnosti, strokovnosti in zakonitosti opravljanja nalog vojakov ter policistov, pri čemer pripadniki Slovenske vojske poleg mešanih patrulj s Policijo in samostojnih opazovalnic zagotavljajo še vzdrževanje začasnih tehničnih ovir in poti za patruljiranje ter opazovanje iz zraka z brezpilotnimi letalniki, helikopterji in letalom Zlin.

"Poglobljeno sodelovanje, ki je posledica sinergije med policijskim in vojaškim delom, dokazuje učinkovitost celovitega pristopa pri zagotavljanju obrambe in varnosti Republike Slovenije," še ob tem poudarjajo.



Več v Gospodarstvo