Miniaturna vasica na Sveti Ani vabi k ogledu

Si predstavljate gasilski dom, restavracijo, čajnico, kovačijo in cerkev v takšnem merilu, da lahko vanje splezajo le otroci? Na Sveti Ani v Slovenskih goricah so lani oktobra odprli miniaturno vasico – pomanjšane replike stavb v kraju na 300 kvadratnih metrih.

Aleksandra Papež, torek, 22. februar 2022 ob 19:21
Odprtje miniaturne vasice oktobra lani, foto: arhiv občine

Odprtje miniaturne vasice oktobra lani, foto: arhiv občine

Miniaturna vasica na Sveti Ani v Slovenskih goricah je bila zgrajena v sklopu operacije Park generacij. S spremljevalnim kulturnim programom so jo odprli oktobra lani. Vasico v pomanjšanem merilu sestavljajo značilne stavbe v kraju, ki so jih postavili na 300 kvadratnih metrih velikem zemljišču. Za potrebe postavitve vasice so zemljišče utrdili in naredili škarpo iz posebnega kamna, slovenskega izvora. Tudi hiške so narejene iz slovenskega lesa ter impregnirane na povsem naraven način, da so varne za obiskovalce. Objekte v pomanjšanem merilu je izdelalo Podjetje za gozdne gradnje in hortikulturo iz Maribora, ki je premagalo vse logistične ovire pri prevozu hišk na Sveto Ano.

Vasica je v prvi vrsti namenjena predšolskim otrokom in mlajšim osnovnošolcem, torej otrokom, ki vasico obiščejo v spremstvu pedagoških delavcev ali staršev in spremljevalcev. Prav iz tega razloga se vasica nahaja v neposredni bližini osnovne šole in tako predstavlja svojevrstno obogatitev vzgojno-izobraževalnega procesa.

Miniaturna vasica
Miniaturna vasica, foto: arhiv občine

»Odziv domačinov je pozitiven, predvsem družin, ki imajo mlajše otroke. Stalni obiskovalci vasice so otroci vrtca in iz šole. Gosti od drugod prihajajo, a gneče zaenkrat ni zaznati. Najbrž temu botrujejo trenutno veljavni ukrepi in pa potreben čas, da ljudje izvedo za našo vasico. Zagotovo pa bo dobro obiskana v poletnih mesecih, ko je zunaj bolj prijetno in so družine več na svežem zraku. Naša naloga je, da poskrbimo za vidno promocijo. V spomladanskih mesecih načrtujemo, skupaj s projektnimi partnerji, še izvedbo delavnic, ki se bodo dogajale v okviru operacije.« je povedala Petra Golob, svetovalka za družbene dejavnosti, kulturo in turizem na Občini Sveta Ana. V neposredni bližini miniaturne vasice načrtujejo še postavitev plezalne stene. Nekaj gibalno-motoričnih naprav pa je že postavljenih. »V Parku generacij Sveta Ana smo poskrbeli tudi za odrasle, nekaj naprav je namenjenih prav njim. Člani društva upokojencev z veseljem redno koristijo prostor za kegljanje na vrvici. Pa še kaj bomo dodali

Investicija je znašala 100.000 evrov, od tega je občini uspelo pridobiti 40.000 evrov s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Partnerja pri operaciji Park generacij sta Franc Ruhitel, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji in Mladinski kulturni klub Kulturna zadruga Sv. Ana.

Miniaturna vasica
Miniaturna vasica, foto: arhiv občine


Več v Zanimivosti