Dorian Karba in Zala Rauter z odličnima uspehoma na 51. Tekmovanju mladih glasbenikov

Dorian Karba - diatonična harmonika I. a kategorija je dosegel Bronasto plaketo, Zala Rauter - klarinet I. b kategorija pa Zlato plaketo na 51. Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG.

Prlekija-on.net, torek, 29. marec 2022 ob 12:50
Dorian Karba

Dorian Karba

S koncertom izbranih prvonagrajencev, ki je potekal 28. marca 2022 v Kazinski dvorani SNG Maribor, se je končalo letošnje 51. Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije - TEMSIG. Tekmovanje v posamezni disciplini poteka na vsaka tri leta, razporejeno je v starostne kategorije do 25. leta starosti. V letu 2022 je tekmovanje razpisano za naslednje tekmovalne discipline: klavir, flavta, kljunasta flavta, oboa, saksofon, klarinet, fagot, petje, diatonična harmonika, komorne skupine s trobili, komorne skupine jazz..

Že tretje leto zapored, je državno tekmovanje organizirano na glasbenih šolah Štajerske in Prekmurja. Ker je GŠ Slavka Osterca od jeseni 2020 pridobila prenovljene prostore, ima zato pogoje za organizacijo in izvedbo tekmovanja. Organizacija tekmovanja zahteva izjemno odgovornost posamezne šole organizatorke. V GŠ Slavka Osterca Ljutomer so organizacijski odbor v sestavi Medeja Štebih, Simon Kramberger in Simon Novak skupaj z ostalimi učitelji, ki so pomagali pri organizaciji in izvedbi tekmovanja, odlično opravili svoje delo.

V GŠ Slavka Osterca Ljutomer je tako od srede 16. marca do petka 18. marca 2022, potekalo tekmovanje za disciplino FLAVTA II. in III. kategorija, kjer je tekmovalo 36 tekmovalk, ki se izobražujejo na Konservatorijih za glasbo in balet oziroma umetniških gimnazijah ter na Akademiji za glasbo v Republiki Soveniji, ter slovenski državljani, ki se šolajo v tujini ali si znanje pridobivajo kako drugače.

Zveza slovenskih glasbenih šol in komisija TEMSIG od leta 1971 nepretrgoma organizirata državno tekmovanje mladih glasbenikov, ki med drugim skrbita za povezovanje in kakovostno rast in razvoj slovenske glasbene kulture, za prepoznavnost in odličnost slovenskega glasbenega šolstva v mednarodnem okolju.

Mnogi, danes mednarodno uveljavljeni ambasadorji slovenske glasbene kulture so ravno na tekmovanju TEMSIG dobili prve potrditve in možnosti za afirmacijo v mednarodnem prostoru.

Tekmovanje TEMSIG je zaradi visokega nivoja in mednarodne primerljivosti od leta 1991 član organizacije EMCY (European Music Competition for Youth). Pomembno vez z mednarodnimi glasbenimi inštitucijami predstavljajo žiranti, ki prihajajo iz najbolj prestižnih glasbenih univerz in ustanov iz cele Evrope. Ti na tekmovanju mlade slovenske talente spoznajo, jih povabijo na koncerte, univerze, festivale, v gledališča. Nagrajenci TEMSIG-a so praviloma na kasnejši poklicni poti nosilci glasbenega življenja v Sloveniji. Mnogi so uspešni v tujini.

Zvezi slovenskih glasbenih šol in komisiji TEMSIG, kljub velikim organizacijskim in finančnim zahtevam, dajejo navdih in voljo, da ta zahtevni projekt z zmeraj manj finančne podpore države vsako leto izpeljejo.

Na 51. Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije sta sodelovala tudi dva učenca GŠ Slavka Osterca Ljutomer. V Beltincih je 16. 3. 2022 tekmoval Dorian Karba - diatonična harmonika I. a kategorija in dosegel Bronasto plaketo. Njegov mentor je Dejan Raj.

V soboto, 19. 3. 2022 pa je v GŠ Celje tekmovala Zala Rauter - klarinet I. b kategorija in dosegla Zlato plaketo. Njen mentor je Bojan Zelenjak in korepetitorka Darja Slejko.

Čestitke za dosežena odlična rezultata učencema Dorianu in Zali, mentorjema Dejanu Raju in Bojanu Zelenjaku, ter korepetitorki Darji Slejko.

Zala Rauter
Zala Rauter


Več v Kultura in izobraževanje