Na skupnem koncertu sta zaigrala Pihalni orkester GŠ Celje in Pihalni orkester GŠ Slavka Osterca Ljutomer

V soboto je pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer sodeloval na koncertu v Celjskem domu v Celju, koncert pa so ponovili v ponedeljek v Domu kulture v Ljutomeru.

Prlekija-on.net, petek, 29. april 2022 ob 21:41
Koncert orkestrov GŠ Ljutomer in GŠ Celje

Koncert orkestrov GŠ Ljutomer in GŠ Celje

Projekt obeh glasbenih šol je bil načrtovan že spomladi 2020, vendar je težava z epidemijo koroanvirusa preprečila sodelovanje in skupen nastop. Situacija v aprilu 2022 je tako omogočila, da sta orkestra obeh šol izvedla dva koncerta. V soboto, 23. aprila, je pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer sodeloval na koncertu v Celjskem domu v Celju. Koncert so ponovili v ponedeljek, 25. aprila, v Domu kulture v Ljutomeru.

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer daje velik pomen orkestralni igri, saj je eden od namenov glasbenega izobraževanja prav združevanje mladih glasbenikov v komornih skupinah in orkestrih. Pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer v letošnjem šolskem letu šteje 43 članov, ki ga sestavljajo učenci pihalnega, trobilnega in tolkalnega oddelka. Mladi glasbeniki imajo veliko energije, prav tako so za skupno muziciranje zelo motivirani. Spoznavajo orkestrsko literaturo in z resnim pristopom in odgovornostjo do dela skušajo dosegati zastavljene cilje. Veselijo se nastopanja na javnih prireditvah in koncertih, saj si želijo, da bi se predstavili čim širšemu krogu poslušalcev. Dirigent pihalnega orkestra Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer je prof. Simon Novak.

Pihalni orkester Glasbene šole Celje je bil ustanovljen leta 1985. Orkester je z leti prerasel v sodoben orkestrski sestav, v katerem igrajo učenci višjih razredov osnovne stopnje, dijaki umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo izvajajo skupaj s I. gimnazijo v Celju, bivši učenci in dijaki ter učenci nadstandardnih programov. Orkester od šolskega leta 2018/2019 vodi dirigent prof. Dejan Podbregar. Člani orkestra se sistematično navajajo in prilagajajo načinom dela v večji skupini - orkestru.

Orkester v svoje koncertne programe vključuje tako zahtevnejše skladbe klasičnega repertoarja kot tudi lahkotnejšo zabavno glasbo. Orkester je pomemben sooblikovalec koncertne dejavnosti v Celju in v širši regiji. V preteklosti je orkester uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih ter prejel več zlatih listin.

V zadnjih letih orkester daje priložnost uspešnejšim dijakom in učencem za solistično nastopanje z orkestrom. Tako sta na koncertu z orkestrom zaigrala solista Manca Božičnik - rog in Antonio Jukič - harmonika.

Učenci, ki v glasbenih šolah sodelujejo v orkestru spoznavajo orkestrsko literaturo, oblikujejo in se navajajo na zvočnost instrumenta v odnosu do celega orkestra, razvijajo čut in smisel za vzajemno delo, ter delovno disciplino in odgovornost.

Foto: Vanessa Tivadar Photography



Več v Kultura in izobraževanje