Iz Prlekije v Split s »poneki«

Domen Borko, Matjaž Šef, Denis Novak, Miha Rakovec in Žan Kocuvan so uspešno prikolesarili iz Središča v Split. Za ta podvig je bilo potrebnih pet dni, na poti so bili 80 ur, od tega je bilo 30 ur aktivnega kolesarjenja.

Prlekija-on.net, petek, 6. maj 2022 ob 18:45
Fantom je uspelo

Fantom je uspelo

V sredini aprila smo že poročali, da se Domen Borko, Matjaž Šef, Denis Novak, Miha Rakovec in Žan Kocuvan iz občine Središče ob Dravi, konec aprila podajajo na zanimivo pot iz Središča ob Dravi do Splita. Na to 470 km dolgo pot pa so se odpravili kar z legendarnimi pony kolesi, ki nimajo prestav. Sedaj z veseljem sporočamo, da je fantom uspelo, vsi so uspešno prikolesarili iz Središča v Split. Za ta podvig je bilo potrebnih pet dni, na poti so bili 80 ur, od tega je bilo 30 ur aktivnega kolesarjenja. "Pedale smo poganjali s povprečno hitrostjo 18 km/h, kar je za 20 colsko kolo brez prestav izjemno hitro. Najvišjo nadmorsko višino smo dosegli na 800 metrih nadmorske višine, najnižjo pa seveda v Splitu. Prekolesarili smo 470 km, od tega 60 km prvi dan, 150 km drugi dan, 110 km tretji dan, 100 km četrti dan in 50 km zadnji dan," nam je ob tem podvigu povedal Domen.

Njihova pot se je začela v Središču ob Dravi, 26. aprila ob 16.00 uri. Podali so se preko mejnega prehoda Središče ob Dravi, skozi Varaždin, vse do Novega Marofa, kjer jim jo je zagodel dež. Zaradi močnih nalivov so si privoščili 2 urni postanek, nabrali novih moči in se podali v noč proti kraju Sv. Ivan Zelina, kjer so imeli rezervirano prvo nočitev. Tja so prispeli ob 23.00 uri zvečer. Prvih 60 km je bilo za njimi.

Celotna ekipa

Domen, Miha, Denis, Matjaž in Žan se bodo s pony kolesi podali iz Prlekije v Split


Četrti dan podaljšali pot, da je za zadnji dan ostalo manj kilometrov

"Drugo jutro ni kazalo obetavno, saj je deževalo vse tja do 10. ure. Počakali smo da neha deževati ter se nato odpravili na pot vse do Slunja. Šli smo skozi center Zagreba, nadaljevali vse do Karlovca ter 150 km dolgo etapo zaključili ob 23.00.uri v Slunju. Tako je bilo premaganih 210 km," Domen opiše drugi dan in nato še tretji: "Tretji dan smo se ob 9.00 uri zjutraj podali na pot iz Slunja do Gračaca. Šlo je za tehnično najbolj zahtevno pot z največ višinskimi metri. Kolesarili smo mimo Plitvičkih jezer, vse skozi Udbino, ter v Gračac prišli ob 19.00 uri. Šlo je za 110 km dolgo etapo, tako da smo ta dan premagali že dobro polovico naše poti. Tako nam je za zadnja dva dni preostalo 150 km."

Četrti dan so se odpravili iz Gračaca proti Drnišu. V planu so namenili prekolesariti 80 km razdalje, ampak so zaradi hitrega prihoda v Drniš podaljšali svojo pot do 100 km, da jim je za zadnji dan preostalo manj kilometrov in sicer 50. Zadnji dan so začeli kolesariti ob 07.00 uri zjutraj in tako na Rivo v Split prišli ob 11.00 uri.

"Spremljevalno vozilo je bilo primorano na celotni poti posredovati 2-krat. V obeh primerih je prišlo do defekta zadnjega kolesa. Težave smo odpravili brez zapletov. Pot je bila izpeljana točno tako, kot smo jo načrtovali. Vsak dan smo premagali zadane kilometre, tako da smo tudi spali v mestih, kakor je bilo načrtovano," nam je povedal Domen.

Od Središča do Splita

Tudi pri medijih vzbudili veliko zanimanja

Domen nam je omenil tudi, da zaradi morebitnih bolečin ali težav nihče izmed njih na celotni poti ni iz kolesa stopil niti enkrat, kar je res neverjetno. "Celotna ekipa, skupaj s spremstvom je bila res neverjetna. Dostikrat smo se tudi »grizli« v kolena, ampak ko imaš zraven takšne prijatelje, ki ti dajejo vzpodbudo in te »ženejo« naprej, so takšne razdalje tudi na »ponekih« premagljive," je še povedal.

"Pred samim začetkom, med potjo in tudi na cilju smo doživeli res neverjetno podporo iz vseh strani, javljali smo se na radio, prišli so nas snemat iz televizije, o nas je pisala Slobodna Dalmacija. Res nismo pričakovali takšnega odziva, zato še iskrena hvala vsem donatorjem, motivatorjem, in vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali k temu, da je ta neverjeten podvig uspel," nam je še o tem edinstvenem podvigu povedal Domen, za katerega jim tudi mi iskreno čestitamo.




Več v Zanimivosti