V Ljutomeru pripravili literarni večer s Tonetom Partljičem

Pogovarjali so se o vseh njegovih vlogah: pesnik, pisatelj za odrasle in mladino, dramatik, pisatelj znanih komedij, novel in črtic, učitelj, politik in strasten ribič, oče in dedek.

Prlekija-on.net, četrtek, 19. maj 2022 ob 14:15
Literarni večer s Tonetom Partljičem

Literarni večer s Tonetom Partljičem

Naš najbolj ploden slovenski pisatelj, Tone Partljič nas je obiskal v slaščičarni Flo Cukeraj v Ljutomeru. Dogodek je organizirala Splošna knjižnica Ljutomer v sodelovanju z založbo Beletrina in pod motom Beletrinini trubadurji. Tone Partljič nam je za uvod povedal zgodbo svoje matere Micke, ki je kot 6-letno dekle pobegnilo od matere in kmeta, kjer je mati služila, ker je bila večkrat tepena. Pogovarjali smo se o vseh njegovih vlogah: pesnik, pisatelj za odrasle in mladino, dramatik, pisatelj znanih komedij, novel in črtic, učitelj, politik in strasten ribič, oče in dedek. Napisal je tudi več filmskih in radijskih iger in scenarijev. Njegov opus obsega preko 100 del. Je prejemnik številnih nagrad in je častni občan več krajev.

Glavni liki imajo lastnosti ljudi, ki jih je v življenju srečal ali bral, ali pa so mu o njih pripovedovali. Govori o pomembnežih in o preprostih ljudeh, za katere se zanima in zavzema. Ozadje njegovih zgodb nosi  odtis zgodovinskega dogajanja in časa. Njegovi zadnji romani so: Ljudje iz Maribora. Ljudje iz otoka in Pesnica (založba Beletrina).

V pogovoru smo se dotaknili njegove mladosti, mladostnih izkušenj, učiteljevanja in zgodb iz teh krajev, časa, ki ga je preživel v gledališču in v parlamentu, ter tudi časa pisateljevanja in dela in družinskega življenja. Navdušil nas je s svojim humorjem, iskrivostjo in življenjsko energijo, ki jo izžareva. Dokazal je, da se z znanjem, močno voljo in vrednotami lahko pride zelo daleč in da je kot staro vino, ki z leti zori in se »oplaja«.

Pogovor smo končali na morju, ob ribarjenju in pri ljudeh z otokov z zanimivimi usodami. Dogodek pa je zaključil s hudomušno zgodbo o psičku Mišku. Vnukinja je od očeta dobila psička, zanj je skrbela cele štiri dni, nakar sta ga v dar dobila dedek in babica, kot se tako rado zgodi.

Pogovor s pisateljem je vodila direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani. Večer je bil poln humorja, življenjskih resnic in modrosti. Vsi udeleženci smo si bili edini, da smo preživeli enkraten večer z obilico humorja. Nestrpno pričakujemo njegova nova in zanimiva pisateljska dela.

Zapisala: Vesna Laissani
Foto: Splošna knjižnica Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje