Letos gob toliko, da morate paziti, kje stopate

Glavna gobarska sezona je sicer konec avgusta in septembra, saj gobe potrebujejo dosti toplote in vlage za rast in ne sme biti preveč temperaturnih nihanj.

Prlekija-on.net, nedelja, 11. september 2022 ob 14:16
Gobe

Gobe

Letošnja gobarska sezona v Prlekiji je ponovno ena boljših v zadnjih letih, gozdovi so polni gobarjev in tako so številni strastni gobarji letos spet prišli na svoj račun. Izkušeni gobarji vedo povedati, da obstajajo gobe takšne in drugačne, večinoma imajo vse rade nekoliko bolj vlažno zemljišče v gozdu, predvsem pa sovražijo sušo. Po poletni suši, je v zadnjih tednih precej vlage, zato so v gozdovih pognale številne gobe, užitne in neužitne, zato je pri nabiranju potrebno biti pozoren. V primeru dvoma pa si lahko pomagate tudi s kakšnim priročnikom. Če pa niste čisto prepričani, pa je vedno najbolje nabirati le jurčke ali "marele", ki jih vsi dobro poznamo.

Glavna gobarska sezona je sicer konec avgusta in septembra, saj gobe potrebujejo dosti toplote in vlage za rast in ne sme biti preveč temperaturnih nihanj. Takrat so za rast gob prave klimatske razmere, letošnja pa je spet zelo radodarna.

Vestni gobarji se ob tem tudi držijo pravilnika, ki pravi, da lahko posamezen obiskovalec gozda za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob, gobe pa je potrebno vedno očistiti že na rastišču.

Spodaj je nekaj fotografij in video gob v gozdovih Prlekije.

Gobe v Prlekiji

Gobarite ke Tak f Prlekiji gobe rosejo

Objavil/a Prlekija-on.net dne Petek, 09. september 2022
Marele v Prlekiji

Evo, še "marele" Tüdi tega momo f Prlekiji keko češ, samo f šumo je treba stopiti

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 11. september 2022


Več v Narava