V naših gozdovih raste gliva, ki spominja na stvora iz kakšne grozljivke

Gre za invazivno vrsto in se je po svetu razširila iz Avstralije, v Sloveniji pa je bil prvi pojav glive zabeležen leta 1966.

Prlekija-on.net, sobota, 8. oktober 2022 ob 21:34
Veliki lovkar

Veliki lovkar

Letošnja gobarska sezona je v nekaterih delih naše države ena boljših v zadnjih letih. Tudi v Prlekiji so letos gobarji prišli na svoj račun. Rastejo številne gobe, užitne in neužitne, zato je pri nabiranju potrebno biti pozoren. V primeru dvoma si lahko pomagate tudi s kakšnim priročnikom, vedno pa je najboljše nabirati le jurčke ali "marele", ki jih vsi dobro poznamo.

Ob obilni gobarski sezoni pa se po gozdovih pojavljajo tudi druge glive, ki jih v slabših sezonah ne vidimo tako pogosto. Ena izmed takšnih je tudi lovkasta mrežnica ali veliki lovkar, ki je zelo vpadljiva in prepoznavna, saj sredi gozda izgleda kot kakšna rdeča hobotnica ali ligenj. Gre za invazivno vrsto in se je po svetu razširila iz Avstralije, v Sloveniji pa je bil prvi pojav glive zabeležen leta 1966.

V Slovenijo naj bi prišla z volno in se nato spontano razširila. Lovkarja lahko opazimo od julija do oktobra.

Gobe

Letos gob toliko, da morate paziti, kje stopate


Gliva najprej požene trosnjak ali t.i. vražje oziroma čarovniško jajce, s svetlo sivo kroglasto ovojnico. To jajce ima premer do 3 cm, obdano pa je z zdrizasto plastjo in tanko zunanjo kožo. Na vrhu trosnjaka nato nastane razpoka, iz katere se pokaže od 3 do 7, sprva bledo rdečih trosnjakov, ki se sčasoma popolnoma odprejo in raztegnejo ter dobijo intenzivno rdečo barvo. Končna dolžina trosnjakov je 5-12 cm. Na osrednjem delu površja trosnjakov so po celi dolžini črne pege, tako da goba na koncu izgleda kot sipa ali polip z lovkami. Zrel trosnjak oddaja zelo intenziven in neprijeten vonj po mrhovini oz. iztrebkih, kar privablja muhe in druge žuželke, ki nato raznašajo trose.

Glivi v tujini pravijo tudi "Devil's fingers", kar v prevodu pomeni hudičevi prsti, pogovorno pa jo kličejo tudi "Alien mushroom", po znamenitem znanstveno-fantastičnem filmu Alien (Osmi potnik), saj jajce, ko začne poganjati trosnjake spominja na prizor iz filma.

V spodnji galeriji je nekaj fotografij te glive iz prleških gozdov. Na zadnji fotografiji so poleg treh zrelih trosnjakov še številna jajca.



Več v Narava