Odpoklicali biftek zaradi suma okužbe s salmonelo

Izvajajo odpoklic dveh serij bifteka zaradi suma okužbe z bakterijo Sallmonelo.

Prlekija-on.net, torek, 22. november 2022 ob 22:32
Odpoklicali so biftek (simbolična fotografija)

Odpoklicali so biftek (simbolična fotografija)

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela obvestilo podjetja FINGUŠT Mesnine Štajerske d.o.o., da izvajajo odpoklic dveh serij bifteka zaradi suma okužbe z bakterijo Sallmonelo.

Ime živila: BIFTEK

Serija: 246508 Rok uporabe: 24.11.2022
Serija: 246404 Rok uporabe: 22.11.2022
Pakiranje: 250 g posodica
Proizvajalec: Mesnine Štajerske d.o.o., Spodnji Gaj pri Pragerskem 9, p. Pragersko

Zgoraj navedeni seriji živila sta bili naprodaj v poslovalnicah EUROSPIN EKO d.o.o., LIDL Slovenija d.o.o. in v maloprodaji Jožef Fingušt s.p.

Potrošniki naj živila ne zaužijejo.

Za vračilo proizvoda se naj obrnejo na mesto nakupa oz. na proizvajalca (02/80-39-150).

Biftek
Odpoklicali so biftek, vir: Lidl

Zaznano povečano število salmoneloz v Sloveniji

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. V zvezi s tem poteka intenzivna preiskava, več informacij in druge podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh. V sredo je predvidena novinarska konferenca pristojnih služb, kjer bodo predstavljena do takrat znana dejstva in informacije ter nadaljnje aktivnosti.

Po informacijah NIJZ je bilo v preteklih dneh epidemiološki službi NIJZ sporočeno povečano število prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo različne območne enot NIJZ (Ravne, Murska Sobota in Celje). Po dosedanjih podatkih je trenutno potrjenih 10 primerov. Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. V Sloveniji so sicer zaznali tudi druge, za ta čas značilne virusne črevesne okužbe, ki niso povezane z zgoraj omenjenim povečanim številom okužb s salmonelozo.

UVHVVR je na podlagi informacij, prejetih s strani epidemiološke službe, pričela s poizvedovanji in inšpekcijskim nadzorom. Podatki so še v postopku zbiranja in preverjanja. Na podlagi do sedaj zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi. Več bo znanega v sredo.

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Preprečevanje bolezni

Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.
Potrebo je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato uporabljamo poseben pribor za obdelavo surovega mesa.
Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
Skrbimo za dobro osebno higieno - umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino; oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo itd.



Več v Gospodarstvo