Letos bomo ponovno lahko občudovali komet s prostim očesom

Komet bomo lahko gledali z domačimi manjšimi teleskopi, videli pa ga bomo lahko tudi s prostim očesom. Komet ima obhodno dobo 50 tisoč let, tako da bo to enkratna priložnost za opazovanje.

Prlekija-on.net, sobota, 7. januar 2023 ob 18:09
Komet Neowise, ki smo ga lahko opazovali leta 2020

Komet Neowise, ki smo ga lahko opazovali leta 2020

Letos bomo na našem nebu lahko opazovali kar nekaj zanimivih astronomskih pojavov. Eden najzanimivejših bo že v začetku leta, saj bomo lahko opazovali komet C/2022 E3 ZTF, ki so ga odkrili 2. marca 2022. Že 12. januarja bo dosegel perihelij, točko najmanjše oddaljenosti od Sonca, najboljša vidljivost pa naj bi bila med koncem januarja in začetkom februarja. Komet bomo lahko gledali z domačimi manjšimi teleskopi, videli pa ga bomo lahko tudi s prostim očesom. Komet ima obhodno dobo 50 tisoč let, tako da bo to enkratna priložnost za opazovanje.

Podoben pojav smo lahko opazovali tudi poleti 2020, ko smo s prostim očesom opazovali komet Neowise (C/2020 F3 NEOWISE). Šlo je za enega najlepših in najsvetlejših kometov v zadnjih letih, saj smo nazadnje na nebu s prostim očesom tako lahko opazovali komet Hale-Bopp leta 1997. Komet Neowise bo mimo Zemlje potoval ponovno šele čez kakšnih pet ali šest tisoč let.

Komet C/2022 E3 ZTF je sicer manjši od kometa Neowise, se bo pa Zemlji bolj približal. Najbolje bo viden v zadnjem tednu januarja, ko bo prehajal med ozvezdjema Veliki in Mali medved. Na začetku februarja bo letel najbližje Zemlji, ga bo pa zaradi polne lune morda težje opaziti.

Komet Neowise nad slovensko Obalo

Ponovno šele čez 6 tisoč let: Komet Neowise na našem nebu




Več v Narava