Pohodniki od Male Nedelje izdelali najlepšo skulpturo kralja Matjaža po izboru občinstva

Njihove skulpture so skoraj vsako leto med najlepšimi, največkrat pa so jih za zmagovalce izglasovali obiskovalci. Tudi letos je bilo tako, saj so njihovo skulpturo obiskovalci ocenili za najlepšo. Za nagrado so prejeli tisoč evrov.

Prlekija-on.net, torek, 31. januar 2023 ob 10:35
Gradovi kralja Matjaža 2023

Gradovi kralja Matjaža 2023

V soboto, 28. januarja, je na Matevževih travnikih v bližini črnjanskega stadiona ponovno potekala, tokrat že 31. zimska pravljica imenovana Gradovi kralja Matjaža, kjer so od njenega začetka, leta 1993 zgradili že preko 1400 snežnih gradov in skulptur. Ponovno so se zbrali najzvestejši udeleženci te zimske prireditve, med njimi tudi stalni gostje prireditve, Pohodniki, sekcija TD Mala Nedelja - Radoslavci, ki so snežne skulpture v Črni gradili že sedemnajstič. Velika večina sodelovanj je bila uspešna, saj so bile njihove skulpture skoraj vsako leto med najlepšimi in kot take nagrajene s priznanji s strani strokovnih komisij, bodisi kralja Matjaža in Alenčice, največkrat pa so jih za zmagovalce izglasovali obiskovalci. Tudi letos je bilo tako, saj so njihovo skulpturo obiskovalci ocenili za najlepšo. Za nagrado so prejeli tisoč evrov.

Prvo mesto za najlepši grad po izboru strokovne komisije s kraljem Matjažem je sicer osvojila ekipa Športno društvo Najevska lipa, drugo mesto ekipa Študentska delovna brigada ŠOUM, tretje pa ekipa Yahosuka team.

Na sobotni prireditvi je v gradnji sodelovalo 30 ekip z 240 graditelji iz celotne Slovenije, ki so zgradile čudovite snežne skulpture in gradove kralju Matjažu v čast.

31. prireditev njegovemu visočanstvu v čast je sicer potekala v času med 27. in 29. januarjem. Tridnevno dogajanje se je pričelo že v petek zvečer, ko je na smučišču v Črni na Koroškem potekal nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je bilo sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo je tudi letos spremljal pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi).

S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov je v soboto celodnevno pravljično dogajanje zvečer doseglo svoj vrhunec, ob soju plamenic pa so snežni gradovi dodatno zažareli. Nedelja pa je bila namenjena otrokom, za katere so pripravili zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in druge zabavne otroške aktivnosti. V nedeljo so podelili tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

Foto: Mirko ZemljičVeč v Družabno