Iz Pomurja v novi publikaciji Prostori za mlade predstavljen Mladinski center Prlekije

V organizaciji državnega Urada Republike Slovenije za mladino je potekal zaključni dogodek evropskega leta mladih, na katerem so se obeležili dosežki preteklega leta na predmetnem področju, predstavili primere dobrih praks, ki so zaznamovali evropsko leto mladih in tudi promocijsko predstavili tiskano ter elektronsko izdajo zbornika Prostori za mlade,

Prlekija-on.net, četrtek, 9. februar 2023 ob 14:09
Zaključni dogodek evropskega leta mladih

Zaključni dogodek evropskega leta mladih

Sredi januarja je v organizaciji državnega Urada Republike Slovenije za mladino potekal zaključni dogodek evropskega leta mladih, na katerem so se obeležili dosežki preteklega leta na predmetnem področju, predstavili primere dobrih praks, ki so zaznamovali evropsko leto mladih in tudi promocijsko predstavili tiskano ter elektronsko izdajo zbornika Prostori za mlade, v katerem so zbrani številni primeri fizičnih in virtualnih prostorov mladinskih organizacij po celi Sloveniji. Iz pomurske regije so se dogodka udeležili mladi oziroma mladinski delavci Mladinskega sveta Ljutomer in Mladinskega centra Prlekije: Tamara in Larisa Brumen, Rozmari Tivadar, Janko Korošec, Franc Novak, Nina Vozlić, Tadeja Muršič, Rudi Stegmüller. Direktorica URSM mag. Tina Kosi, je v uvodnem nagovoru poudarila izreden pomen poštene podpore nepristranskih odločevalcev na lokalni, nacionalni in evropski ravni ustvarjalnim mladinskim strukturam pri utrjevanju obstoječih prostorov za mlade in njihovem programsko-projektnem delovanju.  Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše, je omenil, da bo mentalno zdravje, ki se je v evropskem letu mladih izkazalo za eno izmed ključnih tematik, izpostavljeno tudi v letu 2023 z iniciativo za mentalno zdravje v evropskem programu. Napovedala je tudi evropsko leto spretnosti, ki bo zaznamovalo leto 2023, in mlade povabila k sodelovanju.

Sledil je pregled dogodkov in dobrih praks, ki so na lokalni, nacionalni in evropski ravni zaznamovali evropsko leto mladih, in mladim omogočili, da je bil njihov glas slišan. Na nacionalni ravni se je odvilo 175 dogodkov, na evropski pa več kot 12.000.

V letu 2022 se je iztekel Nacionalni program za mladino, zato so na URSM v sodelovanju z Mrežo MaMa, Nacionalno agencijo MOVIT in Mladinskim svetom Slovenije, združili aktivnosti in na 13. regijskih posveti, v katere je bila zajeta tudi neorganizirana mladina, oblikovali Resolucijo nacionalnega programa za mladino za naslednjih 9 let. Eden od teh regijskih posvetov je za celotno pomursko regijo potekal prav v Mladinskem centru Prlekije.

Vtisi iz regijskih posvetov in mladih so bili v glavnem zelo navdihujoči. Je pa res, da so dialogi kdaj bili obarvani z veliko mere skrbi, senzibilnosti, zavedanja in tudi frustracij v želji po spremembah. Zanimivo je videti mlade, ki so hkrati tako heterogena družbena skupina - različnih starosti, osebnih, socialnih in geografskih značilnosti in različnih zanimanj, vrednot, hobijev in interesov; kako se (vsak svojim namenom, razlogom in pričakovanji) udeležijo takega dogodka. Nato se usedejo za skupno mizo in z dialogom, v zelo omejenem času, razvijejo pomembne in plodne razprave.

Je že res, da se časi hitro spreminjajo in ne moremo reči, da smo mladi res vedno tista skupina najbolj aktivnih državljanov, ki razumemo in prakticiramo demokracijo. Ampak vsi mladi, ki so se udeležili posvetov, so imeli iskrene namene in se potrudili ter izrazili svoj glas, ker vedo da je z dialogom, skupnimi močmi ter z voljo marsikaj mogoče.

Cenijo takšne priložnosti, kjer se lahko neposredno vključujejo in vedno izpostavljajo, da si želijo še več dialoga z odločevalci. Dialog namreč služi kot most med mladimi in odločevalci, do dobrih mladinskih politik in ukrepov, podpore, vključevanja in sodelovanja ter uresničevanja načela "nič o mladih brez mladih".

Imajo sicer zelo različne izzive in tudi rešitve, kako naslavljati problematike s katerimi se srečujejo, ki se predvsem tičejo duševnega zdravja, izobraževanja, zaposlovanja, trajnosti ter pomena mladinskega sektorja.

Mladi so na teh posvetih pokazali mnogo potenciala in zato da ga ne izgubimo, je potrebno mlade ne samo slišati, ampak tudi upoštevati.
Za konec, ob predstaviti nove publikacije v fizični in elektronski obliki »Fizični in virtualni PROSTORI ZA MLADE« katerega idejno zasnovo in jezikovni pregled ter ureditev je opravila Nataša Lombergar, sodelavka URSM, je sledila okrogla miza o pomenu, vlogi in investicijah v prostore za mlade. Na okrogli mizi so sodelovali:

  • Mag. Tina Kosi, v.d. direktorice URSM
  • Dr. Milko Poštrak, Fakulteta za socialno delo, avtor teksta v zborniku
  • Katarina Gorenc, MOL
  • Mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa
  • Sabina Belc, Socialna akademija na temo digitalnih prostorov za mlade.

Predstavitev MCP-ja, kot edinega MC v pomurski regiji, je v omenjeni fizično-elektronski publikaciji na 133 strani: https://mlad.si/e-katalogi/Prostori_za_mlade/

Tekst: Larisa Brumen
Foto: Rudi Stegmüller
Več v Kultura in izobraževanje