Ocenili so 48 vzorcev salam, najboljšo je pridelal David Hlupič

Na 27. pomurski salamiadi je sodelovalo 45 izdelovalcev domačih salam z 48 vzorci salam. Tekmovanja se je udeležilo 12 novih salamarjev.

Prlekija-on.net, nedelja, 19. marec 2023 ob 07:20
Salame

Salame

V soboto, 18. marca, so na zaključni prireditvi v restavraciji hotela Radin razglasili rezultate tekmovanja in podelili priznanja vsem sodelujočim salamarjem na 27. Pomurski salamiadi, ki jo pripravlja Turistično društvo Radenci. Na 27. pomurski salamiadi je sodelovalo 45 izdelovalcev domačih salam z 48 vzorci salam. Tekmovanja se je udeležilo 12 novih salamarjev.

Prvaki 27. pomurske salamiade so:

Salamiada

Vsi rezultati so dosegljivi tukaj.

Prvaki se bodo udeležili finala slovenskih slamaiad letos v Straži na Dolenjskem. Ker se je Viktor Zemljič med prvake uvrstil z dvema različnima vzorcema, se lahko po pravilih zveze salamarjev udeleži finala le z enim.

Izdelke je ocenjevala komisija v sestavi: Igor Kustec univ. dipl. inž. živ. teh., Zdenka Tompa učit. kuharstva, gastronom kulinarik, Milan Hari univ. dipl. inž. živ. teh., Milko Lebarič univ. dipl. inž. živ. teh, Robi Fekonja, živ. teh., in Franc Sotošek.

Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez - izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled.

Na vseh 27 pomurskih salamiadah je bilo ocenjeno skupaj 1756 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 468 salamarjev. Od vseh sodelujočih na pomurskih salamiadah je bilo 99 salamarjev uvrščenih na slovensko finalne salamiad.

Vseh 27 salamiad se je udeležil Edi Štanta iz Podgrada. Letošnji finalisti David Hlupič se je že uvrstil v finale petkrat, Viktor Zemljič devetkrat, Giza Sever pa štirikrat. Na pomurski salamiadi je Giza Sever sodelovala 20-krat, Viktor Zemljič pa 19-krat.



Več v Družabno