Marko Bručan v Mladinskem centru Prlekije

Z gostom so se zadržali v daljšem ustvarjalnem razgovoru, ki se je zavlekel dolgo v noč.

Prlekija-on.net, sreda, 26. april 2023 ob 07:50
Marko Bručan v Mladinskem centru Prlekije

Marko Bručan v Mladinskem centru Prlekije

Legendarni Marko Bručan - Mare (na fotografiji drugi z leve) je letos že drugič obiskal pomursko regijo ter se ustavil tudi v Prlekiji na sedežu Mladinskega centra Prlekije-Pokrajinskega centra nevladnih organizacij, socialnega podjetja; Mladinskega sveta Ljutomer in Združenja prleških vojnih veteranov, na Spodnjem Kamenščaku 23.

Gosta je sprejel mednarodni mladinski funkcionar in pripadnik Evropske solidarnostne enote ter sodelavec Mladinskega sveta Ljutomer Sofien Msalmima, sicer doma iz Tunizije ter predsednica MSL Tamara Brumen, vodja MCP-PC NVO, so. p. Aleš Potočnik, strokovna sodelavka-prostovoljka Nina Stegmüller, mag. psih. s svojo psičko Samaro in programsko-projektni vodja MCP-ja Rudi Stegmüller ter generalni sekretar ZPVV Franc Novak.

Marko Bručan v Mladinskem centru Prlekije

Z gostom so se zadržali v daljšem ustvarjalnem razgovoru, ki se je zavlekel dolgo v noč. Bručan je bil eden najtesnejših in najprizadevnejših sodelavcev ustanovitelja slovenske reševalne kinologije, danes na žalost že pokojnega gospoda Gerbeca. Njegovo zalaganje je bilo tako tudi v tujini pošteno in zasluženo prepoznano, zato mu je nedavno že drugič bila zaupana podpredsedniška funkcija v Komisiji za reševalne pse pri FCI - Mednarodni kinološki organizaciji ter je tudi častni IRO (Mednarodna kinološka reševalna organizacija) klasifikator med preizkusi pripravljenosti reševalnih kinoloških timov (pes-vodnik) za reševalne misije v tujini. Ukvarja se tudi z usposabljanjem kužkov - človekovih pomočnikov. Nedavno je bil med prvimi na prizorišču katastrofalnega potresa v Turčiji, kjer je bil pomočnik vodje kinološkega reševanja madžarske reševalne kinološke ekipe. Je pa tudi vsakoletni predavatelj novim kandidatom za vodnike reševalnih psov v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje RS v okviru Kinološke zveze Slovenije, Komisije za reševalne pse ter mednarodni sodnik za reševalno kinološke izpite.

Na pogovoru je bilo sklenjeno, da se bo v bližnji prihodnosti organiziralo o vsem tem posebno predavanje pod njegovo izvedbo. Po svojih močeh in časovnih zmožnostih pa bo tudi pomagal pri nadaljnjem razvoju pomurske reševalno kinološke angažiranosti.
Gostu je bilo v imenu gostiteljev vključno z Občino Ljutomer, v znak zahvale za vsa njegova dosedanja človekoljubna dejanja in razvoj reševalne kinologije v slovenskem in mednarodnem prostoru, s hvaležnostjo izročeno spominsko darilo » Monografija Prlekije «.

Foto, tekst: Tadeja Muršič




Več v Kultura in izobraževanje