Reke na vzhodu bodo hitro naraščale in se razlivale ob strugah

Reka Ščavnica ima v Pristavi trenutno višino 230 cm in pretok okoli 27 m3/s. Tudi reka Mura ima v Gornji Radgoni trenutno višino 230 cm in pretok okoli 430 m3/s.

Prlekija-on.net, nedelja, 14. maj 2023 ob 11:53
Narasla reka Ščavnica

Narasla reka Ščavnica

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo reke v Podravju, Pomurju in Posotelju v nedeljo dopoldan hitro naraščale in se sredi dneva pričele razlivati ob strugah. Posamezne med njimi lahko v popoldanskem in večernem času poplavijo na območju pogostih poplav.

Reka Mura se bo predvidoma razlivala znotraj proti poplavnih nasipov. Popoldan so možna razlivanja manjših rek tudi v osrednji in južni Sloveniji, v noči na ponedeljek se bo pričela razlivati tudi Krka. V nedeljo čez dan lahko na več mestih pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

Reka Ščavnica je v nedeljo dopoldan v Pristavi imela višino 230 cm in pretok okoli 27 m3/s. Tudi reka Mura v Gornji Radgoni je imela višino 230 cm in pretok okoli 430 m3/s.

Po 15. uri je Ščavnica v Pristavi imela že višino 260 cm, pretok pa okoli 36 m3/s in narašča.

Dež v Ljutomeru

Deževje povzroča nevšečnosti; voznik zapeljal v podvoz zalit z vodo


Reka Ščavnica
Temperatura, pretok in višina reke Ščavnice v Pristavi v nedeljo dopoldan, vir: si-vreme.com
Reka Ščavnica
Temperatura, pretok in višina reke Ščavnice v Pristavi v nedeljo popoldan, vir: si-vreme.com

Reke v Podravju, Pomurju in Posotelju bodo v nedeljo dopoldan hitro...

Objavil/a ARSO vode dne Sobota, 13. maj 2023

Potok ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo

V soboto, ob 19.52 je v naselju Frankovci, občina Ormož, zaradi obilnih padavin potok prestopil bregove in ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo. Gasilci PGD Loperšice, Ormož, Hardek in Ključarovci pri Ormožu so s protipoplavnimi vrečami zajezili in preusmerjali tok vode ter na dveh stanovanjskih objetih prečrpali jaške za odpadne vode.

V nedeljo, ob 00.10 je v naselju Grajena, občina Ptuj, zaradi močnega deževja meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grajena so iz stanovanjskega objekta izčrpali okoli 12 kubičnih metrov vode. Ob 00.18 je na Muzejskem trgu na Ptuju meteorna voda zalila prireditveni objekt. Gasilci PGD Ptuj so preusmerili tok vode in tako preprečili nadaljnje zatekanje vode v prostore.

Ob 6.05 uri pa je na Čarmanovi ulici na Ptuju voznik osebnega vozila zapeljal v podvoz zalit z vodo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. Voznika vozila ni bilo na kraju.

V naslednjih dneh bo še deževalo

Po napovedih Arso bo popoldne oblačno, občasno bo še deževalo. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 °C. V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, nastale bodo krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, najvišje dnevne od 16 do 20 °C.

V noči na torek bodo padavine znova zajele vso državo. Na Primorskem se bo krepila burja. V torek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. V sredo bo oblačno, občasno bo še deževalo. Veter bo slabel.Več v Narava