Letošnjo nagrado Kresnice je prejela Irena Pajnik Beguš za pesniško zbirko Za vse Ane na vmesnih postajah

Nagrada je bila podeljena na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici.

Branko Košti, nedelja, 23. julij 2023 ob 07:59
Podelitev nagrade Kresnice na Stari Gori

Podelitev nagrade Kresnice na Stari Gori

Kultura - Natura Slovenija je pripravila drugi pesniški natečaj in nagrado za nove, angažirane, ženskam posvečene pesniške zbirke z imenom kresnice. Natečaj in nagrada kresnice nagovarjata celotni kulturni prostor, torej tudi ustvarjalke in ustvarjalce v zamejstvu in po svetu.
Na razpisano temo Ženske (v) pesmi je prispelo 18 prijav, zaradi preskromnega obsega je bilo pet prijav izločenih, med preostalimi trinajstimi popolnimi pesniškimi zbirkami pa je strokovna žirija v sestavi Cecilia Prenz Kopušar, Albina Čeplak, David Bandelj, Robert Titan Felix in koordinatorica Teja Goli, v finale uvrstila naslednja dela: Tina Jesenko - Lege telesa, Petra Koršič - Granatno, Irena Pajnik Beguš - Za vse Ane na vmesnih postajah, Tom Smith - Zvezde s teboj in Dragomila Šeško - Glas ognja in ledu.

Dobitnica letošnje pesniške nagrade je bila razglašena na slovesnosti pod starimi lipami pri nekdanji osnovni šoli na Stari Gori 16. 7. 2023, na predvečer rojstva Kristine Šuler. Skozi prireditev, katero sta povezovali Teja Goli in Nika Jurkovič, smo spoznali vse finaliste in finalistke, ki so prebrali pet pesmi iz svojih zbirk, čas med premori so zapolnili glasbeniki Irena Skotnik, Zdravko Patty in Davíð Ágústsson iz Islandije.

Dobitnica letošnje nagrade kresnice je Irena Pajnik Beguš. Za pesniško zbirko Za vse Ane na vmesnih postajah je iz rok predsednika Gibanja Kultura - Natura Slovenije Slavka Mežka prejela skulpturo Kresnica kiparke Sabe Skaberne, ob tem ji bo omogočeno enotedensko ustvarjalno bivanje v kulturni rezidenci Mežnarija Kropa ali v Veberičevi domačiji v Seliščih, natis nagrajene zbirke s pripadajočimi izvodi ter avtorski pesniški večer ob izidu knjige.

Navzoče je nagovoril tudi župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel, ki se je zahvalil organizatorjem za prijeten kulturni dogodek, finalistom pa podaril monografijo Sveti Jurij ob Ščavnici - Prleške Atene ter vino potomke najstarejše trte z Lenta.

Nagrada kresnice je posvečena spominu na pozabljeno pesnico Kristino Šuler (1866, Kropa - 1959, Ljubljana), ki je že prvo leto naletela na pozitiven, predvsem pa ustvarjalen odziv slovenskih poet / poetov.

Zgodovina nagrade sega v leto 2021, ko je potekal prvi dogodek na Šmelovem vrtu v Kropi, tj. na atrijskem vrtu rojstne hiše Kristine Šuler. Razglasitev lavreatke prvega natečaja je lani potekala na njen rojstni dan, 17. 7. 2022.

Izid prve nagrajene zbirke Sled ognjenega svinčnika pesnice Cvetke Bevc (ki živi in ustvarja v Murski Soboti) je bil oktobra 2022 na Stari Gori v Prlekiji.

Drugi, letošnji natečaj je bil objavljen 24. 10. 2022, odprt pa je bil do 8. 3. 2023, do izteka dneva žena. Finalisti s bili razglašeni 22. 5. 2023.




Več v Kultura in izobraževanje