Nadaljujejo se aktivnosti Rdečega križa Slovenije ob vodni ujmi

Člani in prostovoljci območnih združenj Rdečega križa so že ponoči in čez dan aktivno sodelovali pri nudenju pomoči.

Prlekija-on.net, sobota, 5. avgust 2023 ob 21:06
Pomoč Rdeči križ

Pomoč Rdeči križ

Deževje danes ponoči in čez dan na srečo ni bilo tako obilno, še vedno pa je marsikje povzročalo veliko težav in preglavic, tako da so člani in prostovoljci območnih združenj Rdečega križa že ponoči in čez dan aktivno sodelovali pri nudenju pomoči.

RKS - OZ Mozirje je ponoči v sodelovanju s Civilno zaščito aktivno pomagal pri organizaciji dveh prostorov za evakuirane - v OŠ Rečica ob Savinji so namestili 873 oseb, turistov iz kampa Menina, na lokaciji sta prisotna dva naša bolničarja in nekaj prostovoljcev, v športno dvorano Mozirje pa je bilo nameščenih 50 evakuiranih oseb iz občin Luče in Ljubno, prostovoljke mozirskega območnega združenja pa so v dogovoru s tamkajšnjim vrtcem poskrbele za hrano.

Pestro je bilo tudi v Zagorju ob Savi, kjer so člani in prostovoljci tamkajšnjega območnega združenja pomagali vzpostaviti nastanitveni center ter z mrežo prostovoljcev pomagali nastaniti 250 ljudi. V Trbovljah je več kot 200 ljudi zaradi neprevoznih cest preživelo v športni dvorani Polaj, kjer so z nastanitvijo in oskrbo pomagali bolničarji in prostovoljci RKS - OZ Trbovlje.

Med močneje prizadetimi mesti v osrednji Sloveniji je bil Kamnik, kjer so 20 družinam omogočili začasno nastanitev v štabu Civilne zaščite Kamnik, danes pa so za potrebe njihove oskrbe in oskrbe ostalega prizadetega prebivalstva na področju najprej dostavili štiri palete vode in paleto brezalkoholne pijače ter 42 prehranskih paketov, kasneje pa še 1 paleto mleka, 84 paketov hrane in 4 palete vode, katere distribucijo izvaja RKS - OZ Kamnik. Pitno vodo (3 palete) so danes dostavili tudi PGD Mengeš ter popoldan 3 palete vode še v PGD Komenda in DSO Komenda, saj imajo na tem področju zares velike težave s pitno vodo, paleto vode pa so dostavili tudi na RKS - OZ Litija, ki je za oskrbo dveh odrezanih vasi zagotovil 2 paleti prehranskih paketov. Prostovoljci RKS - OZ Domžale so imeli včeraj veliko dela z deljenjem protipoplavnih vreč, v Ljubljani pa je RKS - OZ Ljubljana aktiviral Nastanitveno enoto Ljubljana v Nastanitvenem centru v Zalogu in pomagali pri oskrbi in nastanitvi 20 oseb, ki so jim nudili tudi laično psihosocialno pomoč.

Člani in prostovoljci RKS - OZ Ravne na Koroškem so pomagali v tamkajšnjem nastanitvenem centru in delili materialno pomoč, RKS - OZ Brežice je bil aktiven v nastanitvenem centru Brežice, kjer so tam nastanjene oskrbeli s toplimi obroki ter jim nudili psihosocialno podporo, prostovoljci in člani RKS - OZ Dravograd so razdeljevali humanitarno pomoč, polne roke dela pa so imeli tudi v RKS - OZ Velenje, saj so v šoštanjskem vrtcu Lučka pomagali pri nastanitvi 20 oseb, jim nudili laično psihosocialno pomoč, hrano in odeje, RKS - OZ Žalec pa je v tamkajšnjem nastanitvenem centru med 90 nastanjenih razdelil hrano. V poznih popoldanskih urah so prejeli zahtevek za pomoč v obliki ustekleničene vode za pomoč Gorenji vasi. Pomoč treh palet vode smo že dostavili na RKS - OZ Škofja Loka.

"Vsem prijaznim in dobrim ljudem, ki nam nudijo takšno in drugačno pomoč, sporočamo, da trenutno materialne pomoči ne zbiramo. To pa seveda ne pomeni, da ne bo povpraševanja po tovrstni pomoči v tednu ali dveh, ko se bodo razmere že malo umirile. O tem bomo obveščali preko sredstev javnega obveščanja in po socialnih omrežjih. Prosimo, da spoštujete da prehitevanje in ponujanje pomoči, ki trenutno ni skladna s potrebami ljudi, ni v pomoč nikomur. Vsem pa se še enkrat iskreno zahvaljujemo za izkazano solidarnost in skrb za sočloveka!" sporoča Rdeči križ Slovenije.

Prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah pomagate tako, da na številko 1919 pošljete SMS s ključno besedo UJMA 5 oz. UJMA10 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR, sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR.

Ob tej priložnosti se zahvaljujejo tudi kolegom iz Rdečega križa Hrvaške, ki jim je včeraj zvečer in danes popoldan dostavil dva kamiona ustekleničene pitne vode, v dogovorih glede dostave potrebne pomoči pa so tudi z ostalimi društvi Rdečega križa, ki so jim nemudoma ponudili pomoč.

Dodajamo nekaj fotografij območnih združenj RKS - OZ Brežice, Kamnik, Domžale, Trbovlje, Žalec, nekaj pa jih je delo fotografa Aleša Černivca.




Več v Gospodarstvo