Občinski odbor SD Ljutomer zaradi porušitve dvorca Železne Dveri poziva k sklicu izredne seje

Pozivajo k sklicu posveta oz. sklicu izredne seje OS Občine Ljutomer. »Stanje na zevajočih, propadajočih delih z opozorilno ograjo obdanega dvorca je bilo zadnja leta namreč katastrofalno, lastniki so bili tiho, Občina Ljutomer pa se je kljub dejstvu, da dvorec Železne dveri zanjo predstavlja spomenik lokalnega pomena, svoje odgovornosti otresala z razlagami, da lastnik ne odgovarja,« so med drugim zapisali.

Prlekija-on.net, torek, 24. oktober 2023 ob 16:57
Porušen dvorec Železne Dveri

Porušen dvorec Železne Dveri

Občinski odbor SD Ljutomer je na Občino Ljutomer naslovil "Poziv k sklicu posveta oz. sklicu izredne seje OS Občine Ljutomer", glede na stanje o delnem samo-sesutju dvorca Železne Dveri, spomeniku lokalnega pomena. Kot je znano, se je sredi oktobra del dvorca zrušil, o čemer smo poročali.

Spodaj objavljamo celoten Poziv k sklicu posveta oz. izredne seje OS Občine ljutomer.

Porušen dvorec Železne Dveri
Porušen dvorec Železne Dveri
Porušen grad Železne Dveri

Del gradu Železne Dveri se je povsem zrušil


Zadeva: POZIV K SKLICU POSVETA oz. IZREDNE SEJE OS OBČINE LJUTOMER

Ko nas je ljutomerske socialne demokrate dosegla novica o delnem samo-sesutju dvorca, po katerem nosi ime krajevna skupnost z največ kilometri občinskih cest v naši skupnosti (KS Železne Dveri obsega naselja Cuber, Gresovščak, Ilovci, Jeruzalem, Plešivica, Radomerje, Radomerščak, Slamnjak, Železne Dveri), nas vest sicer ni pretirano presenetila.

Stanje na zevajočih, propadajočih delih z opozorilno ograjo obdanega dvorca je bilo zadnja leta namreč katastrofalno, lastniki so bili tiho, Občina Ljutomer pa se je kljub dejstvu, da dvorec Železne dveri zanjo predstavlja spomenik lokalnega pomena, svoje odgovornosti otresala z razlagami, da lastnik ne odgovarja.

»Občina Ljutomer je dne 7. 6. 2019 že naslovila na lastnika vprašanje glede sanacije objekta oziroma njegovega namena, prav tako smo sedaj ponovno na lastnika naslovili vprašanja. Odgovora še nismo prejeli,« so iz Občine Ljutomer odgovorili portalu Prlekija on Net avgusta pred štirimi leti in vse odtlej sta bila žal zgolj dež in veter tista, ki sta se redno, vztrajno in vneto zaganjala v baročno stavbo iz druge polovice 15. stoletja, v kateri naj bi nekoč prebival celo Hitlerjev Hermann Göring.

Strokovnjaki iz mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ugotavljajo, da se je statično stanje objekta usodno poslabšalo zaradi slabega vzdrževanja lastnika, ta pa odgovarja, da sanacija ni bila mogoča zaradi dotrajanosti oz. nestabilnosti stavbe.
V prihodnje naj bi na ruševinah dvorca splavili projekt, ki se bo »sukal okrog vinskega turizma« ( Razkritje: Dvorec bi lahko rešili, če bi ga primerno vzdrževali | Mariborinfo.com ), kaj več pa iz Dveri-Pax (še) niso obelodanili.

Glede na to, da je bil dvorec Železne Dveri leta 1996 vpisan v register kulturne dediščine Republike Slovenije, prav tako pa predstavlja spomenik lokalnega pomena v Občini Ljutomer, želimo vodstvo občine zbuditi oz. vzpodbuditi, naj nemudoma skliče bodisi posvet (o prihodnosti spomenika lokalnega pomena) bodisi izredno sejo Občinskega sveta Občine Ljutomer, na kateri se bo temeljito pogovorilo o nastali situaciji.

Z neodgovornim tiščanjem glave v pesek ne bo prišlo do »lotmerškega preboja«, čigar sliko najbrž še najlepše riše prav stanje, v katerem je trenutno Dvorec Železne Dveri.




Več v Politika