Vse bolj prepoznavna in cenjena čurka bo ponovno v središču pozornosti

Bliža se Antonovanje na Kogu 2024 z osrednjo Čurkarijado, ki bo potekala v stilu odprte kuhinje, kjer bo obiskovalcem na voljo neomejena količina čurk, zelja in odlična kogovska vina.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. januar 2024 ob 15:57
Siva čurka

Siva čurka

Društvo Antonovanje na Kogu med 6. in 27. januarjem 2024 organizira prireditve v okviru Antonovanja na Kogu 2024. Osrednja prireditev bo Čurkarijada 2024 s kulinaričnim razvajanjem, v soboto, 13. januarja, ob 14.30, v telovadnici OŠ Kog. Predsednik društva Slavko Perc in vodja prireditev Ivan Škrlec sta na novinarski konferenci predstavila program prireditev.

Vodja prireditev Ivan Škrlec je dejal, da Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem (13. 1. 2024) velja za najbolje ocenjeno kulinarično prireditev pod okriljem certifikata Jeruzalem Slovenija. Hkrati je poudaril, da Antonovanje na Kogu poleg kulinaričnih vsebin zajema tudi turistične, kulturne in verske vsebine, ki so osnova romanja in praznovanja Antonovanja.

»Čurka je postala prepoznani kulinarični izdelek po celi Sloveniji, ki se ga išče, uspelo pa nam je ravno tisto, o čemer nismo na glas govorili, pri izdelku doseči ceno. Mi vemo, da ima danes čurka ceno mesnate klobase. S ponosom rečemo, da smo s Koga, fara svetega Bolfenka, tam, kjer je sveti Anton, tam, kjer imamo čurko. Imamo svojega Matjašeka, imamo svojo himno o čurki. Kdo ima to na svetu? Nihče, mi imamo čurke in vino,« je dejal predsednik Društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc.

Slavko Perc o pomenu čurk:

Himno je uglasbil Tadej Vesenjak

Na 10. Čurkarijadi predstavili tudi uglasbeno Himno čurki


Bela čurka
Bela čurka

Ivan Škrlec o sobotnem dogajanju:

Čurkarijada 2024 bo potekala v stilu odprte kuhinje, kjer bo obiskovalcem na voljo neomejena količina čurk, zelja in odlična kogovska vina. Gre tudi za glasbeni dogodek, saj bodo nastopile domače folklorne in glasbene skupine. Sočasno bo potekala otroška čurkarijada, kjer bosta za aktivnosti skrbela Center za družine Ormož in Mladinski center Ormož, ki delujeta pod okriljem Ljudske univerze Ormož. Vstopnica bo tudi srečka za živega prašiča. Na stojnicah bodo lokalni ponudniki ponujali svoje izdelke. Vstopnina znaša 15 evrov za odrasle in 5 evrov za osnovnošolske otroke. Prireditev se bo pričela s krajšim uradnim delom, kjer se bodo podelila priznanja in nagrade 16. likovnega natečaja »Gudeki s Koga«, kjer sodelujejo vrtci in šole, ter priznanja najboljšim čurkam oz. tistim, ki so jih izdelali. Na dogodku bo prisoten tudi društveni mesar Matjašek I. Kogovski, ki pomen čurk in kolin zastopa širom po Sloveniji in v tujini.

Pred osrednjo Čurkarijado bo ob 13. uri okrogla miza s strokovnjaki na temo »Čurke«: raziskovanje kulinaričnih možnosti in razvoj turističnega potenciala.

Predsednik Društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc je podrobneje predstavil ocenjevanje čurk, ki bo potekalo v četrtek, 11. 1. 2024, ob 9. uri, v dvorani na Kogu. Čurke bosta ocenjevali strokovna in potrošniška komisija. Izdelovalci lahko čurke prinesejo sveže ali sveže pečene pred ocenjevanjem. Črne, sive in bele čurke se ocenjujejo glede na zunanji izgled, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Prineseni in ocenjeni vzorci bodo predstavljeni in dani v pokušino na osrednji Čurkarijadi.

Slavko Perc o ocenjevanju čurk:

Gre za sezonsko in lokalno pripravljeno kulinarično posebnost

Izraz čurka (kašnata klobasa) se uporablja na območju Koga in večjega dela vzhodnega ormoškega območja. Poznane so bele, sive in črne čurke. Osnova nadeva je kaša. Izdelava čurk ali kašnatih klobas ima v Sloveniji bogato tradicijo. Tradicionalne koline na slovenskih kmetijah, so poznane tako po tipičnih mesnih, kakor tudi kašnatih klobasah. Po posameznih vaseh in pokrajinah se izdelava le-teh razlikuje glede na vsebino nadeva, uporabo začimb in glede na obliko nadeva. Gre za sezonsko in lokalno pripravljeno kulinarično posebnost. Za potrošnike je to zanimiv izdelek, ki je vezan na nostalgijo po domači hrani. Kot zanimivost: čurka ima tudi svojo himno, avtor besedila je prleški pesnik Marko Kočar, poje jo prleški kantavtor Tadej Vesenjak.

Črna čurka
Črna čurka

Antonovanje na Kogu zajema tudi Antonov koncert v dvorani KS Kog, v soboto, 6. januarja, ob 17. uri. Nastopila bo ženska vokalna skupina Evridike iz Ljutomera ter godalna zasedba.

Eden izmed večjih dogodkov se bo zgodil po Čurkarijadi, v nedeljo, 14. 1. 2024. Takrat se na Kog podajo številni romarji. Ob 10. uri bo romarska sv. maša za žive in pokojne živinorejce, zlasti prašičerejce ter zdravje pri živini. Obenem bo srečanje cerkvenih pevskih zborov, ki bodo skupaj zapeli. Sveta maša se bo prenašala na KTV Ormož. Že od 9. ure naprej bo: proščenje na kogovski tržnici, dobrote lokalnih ponudnikov na stojnicah, srečanje vozil Steyer kluba Kog in starodobnikov.

Ivan Škrlec in Slavko Perc o nedeljskem dogajanju:

V sredo, 17. 1. 2024 ob 9. uri bo Antonovo tekmovanje v pikadu Društva upokojencev Zarja Kog v dvorani KS Kog.

V soboto, 27. 1. 2024 ob 14. uri bo Antonov turnir v malem nogometu v sodelovanju s Športnim društvom Kog v telovadnici OŠ Kog.

Prireditve se vsako leto zvrstijo okrog praznika sv. Antona Puščavnika, svetnika, ki goduje 17. januarja. Je zavetnik živinorejcev, mesarjev in živine. Tako člani društva ob godu svetnika ohranjajo stare običaje in v praznovanje vključujejo čim več počasi že izumrlih navad iz preteklosti.

Vabljeni na dogodke!




Več v Gospodarstvo