Frančiška Fani Zorec pustila svoj pečat v vlogah, ki jih je odgovorno in odlično odigrala

Je prejemnica bronaste, srebrne in zlate Linhartove značke, leta 2011 je dobila Miklošičevo priznanje, letos pa še Miklošičevo nagrado za uspešno dolgoletno delovanje na gledališkem področju.

Prlekija-on.net, petek, 9. februar 2024 ob 14:31
Frančiška Fani Zorec

Frančiška Fani Zorec

Občina Ljutomer je v torek, 6. februarja, pripravila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo nagrado za leto 2024 prejela Frančiška Fani Zorec s Cvena za uspešno dolgoletno delovanje na gledališkem področju.

Frančiška Fani Zorec se je rodila 9. marca 1959 na Ptuju, od 1982 pa živi v ljutomerski občini. Sedaj je upokojena. Že leta 1965 je pričela sodelovati pri otroškem pevskem zboru, pozneje pri mladinskem zboru OŠ Breg, v gimnaziji je sodelovala pri gimnazijskem pevskem zboru in v dramski skupini, leta 1977 se je priključila mešanemu pevskemu zboru DPD Svoboda Ptuj in mešanemu zboru PD Podlehnik.

Leta 1982 se je preselila v Ljutomer in se v septembru istega leta pridružila mešanemu pevskemu zboru KD Ivan Kaučič Ljutomer. 1998 je pričela delovati v gledališki sekciji KD Ivan Kaučič Ljutomer, se redno gledališko izobraževala in se preizkusila v različnih gledaliških vlogah. Štiri leta je bila tudi tajnica KD Ivan Kaučič Ljutomer. Od 2020 je tudi članica KD 2020 Ljutomer, kjer še vedno aktivno igra. V gledališkem obdobju je sodelovala kot igralka v 23 igrah, v treh pa je bila udeležena kot tehnična pomočnica pri izvedbah.

Prejemniki nagrade in priznanj z županjo

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja


Fani je skozi gledališko udejstvovanje skrbela tudi za masko in bila pri mnogih igrah kostumografka, saj ima čut za oblačenje in estetiko. Tudi veliko drobnih dodatkov je prinesla v gledališke skupine, kjer je sodelovala. Pri praznovanju 120-letnice povezane gledališke dejavnosti, je Fani veliko pripomogla pri postavljanju razstave in pri organizaciji praznovanja tega častitljivega jubileja. Svoj pečat je pustila v vlogah, ki jih je odgovorno in odlično odigrala, kar dokazujejo tudi regijska priznanja selektorjev. Prejela je posebna priznanja regijskih gledaliških selektorjev za odigrane vloge v Babjem parlamentu, Grenkih sadežih pravice in v Agati.

Je prejemnica bronaste, srebrne in zlate Linhartove značke. Leta 2011 je dobila Miklošičevo priznanje za aktivno delovanje na gledališkem področju.

Za uspešno dolgoletno delovanje na gledališkem področju se je Frančiški Fani Zorec podelila Miklošičeva nagrada za leto 2024. Predlagatelj je bilo Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer.




Več v Kultura in izobraževanje