Domača kuhna pa to

Kuharsko tekmovanje Kuhna pa to

Melani Vengust, petek, 16. marec 2012 ob 19:332
Kuhna pa to

Kuhna pa to

V termah 3000, v hotelu Ajda, je 6.3.2012 potekalo kuharsko tekmovanje Kuhna pa to, katerega smo se udeležili osnovnošolci različnih pomurskih šol, v sodelovanju s projektom zdrava prehrana.

Za izbor na tekmovanje smo najprej morali izvesti šolsko tekmovanje, saj se je na veliko presenečenje učiteljic prijavilo kar devet skupin. Vsi sodelujoči smo v tekmovanje vložili veliko časa in truda. Najtežja naloga je bila izbor jedi, saj sploh nismo vedeli, kaj bi kuhali. Mladi se ne spoznamo preveč na tradicionalne domače jedi, zato smo morali po nasvete k našim babicam, prababicam ter starejšim sosedom, ki so nam bili v veliko pomoč. Pred šolskim tekmovanjem je vsaka skupina tudi pridno vadila.

Na šolskem tekmovanju so nam pomagale tudi kuharice, ki so budno opazovale pečice v kuhinji, da se nam ne bi kaj zažgalo. V veliko pomoč so nam bili tudi učitelji in čistilke, ki so pokušali naše jedi ter nam svetovali, kako izboljšati okus.

Po izboru štirih finalnih skupin, so sledile še delavnice, na katerih smo se mladi kuharji naučili še veliko novih reči.

Z naše šole, osnovne šole Križevci, smo se tekmovanja udeležile naslednje skupine: Polovjoki, Mojstri, Prleški gusarji in Prleške frajle. Vsi sodelujoči smo imeli veliko tremo. Naša največja skrb je bila, ali nam bo uspelo v dveh urah pripraviti vse naše jedi in kako bo vse skupaj potekalo. Bili smo pod budnim očesom novinarjev, snemalcev, žirije in to ni kar tako! Ko je ura začela teči, smo vsi pograbili lonce in kuhalnice ter začeli kuhati.

Nervoza »kuharjev« se je stopnjevala ob razglasitvi rezultatov. Ko je žirija razglasila zmagovalce, sploh nismo mogle verjeti svojim ušesom, saj smo bile med zmagovalnimi ekipami, ki se bodo udeležile državnega tekmovanja v Mariboru. Zmaga je bila še toliko slajša, ker je nismo pričakovale.

Vsi kuharji se zahvaljujemo sponzorjem: Stanjkovemu mlinu, ki nam je priskrbel moko in še vsem drugim, ki so nam poklonili praktična darila. Največja zahvala seveda gre našima mentoricama, učiteljici Slavici Kolbl in Kristini Kocuvan ter našim staršem, ki so nas podpirali, nam svetovali in pomagali. Seveda pa ne bi mogli tudi brez pomoči učiteljice Vere Slavič, ki nam je priskrbela veliko starih predmetov in nas spremljala na tekmovanju skupaj z gospo Mileno Jureš. Še enkrat hvala vsem! Vesele smo bile čestitk s strani gospe ravnateljice Lidije Koroša in drugih.

Naša skupina Prleške frajle upa, da se bomo dobro odrezale tudi na državnem tekmovanju, za katerega bo potrebno še kar nekaj priprav in podpore.


Več v Kultura in izobraževanje