Petek trinajsti

Številka 13 že od nekdaj velja za zloveščo, petek pa že Sveto pismo opisuje kot nesrečen dan

Tjaša Kos, petek, 13. april 2012 ob 00:104
Polna luna in petek 13. naj ne bi bila najboljša kombinacija, če ste vraževerni...

Polna luna in petek 13. naj ne bi bila najboljša kombinacija, če ste vraževerni...

Petek trinajsti je znan kot eden izmed najbolj nesrečnih dni v letu. Strah pred petkom trinajstim ima celo ime! Imenuje se paraskavedekatriafobija ali paraskevidekatriafobija. To je posebna oblika triskaedekafobije, strahu pred številom trinajst. Strah pred petkom trinajstim je torej tako zelo razširjen, da je dobil strokovni izraz. Kot zanimivost naj dodam, da samo v ZDA za njim trpi približno 20 milijonov ljudi.

Pa vendarle psihologi trdijo, da smo sami krojači svoje usode. In da ni pravega razloga za paniko. Je res tako?

Petek trinajsti velja za nesrečni dan v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu, kakor tudi v Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Belgiji, Bolgariji, Islandiji, Litvi, Makedoniji, na Finskem, Nizozemskem, Irskem, Poljskem, Danskem, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Filipinih in ZDA. Seveda tudi v Sloveniji.
Podobna praznoverja sicer obstajajo tudi v nekaterih v drugih kulturah. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu imajo na primer torek trinajsti za nesrečni dan. V sosednji Italiji je to petek sedemnajsti.

V gregorjanskem koledarju je trinajsti v mesecu najbolj pogosto ravno petek. V enem letu je najmanj en in največ trije petki trinajstega. Letos kar trije!
To je tudi razlog, da so v Nemčiji pred prvim takim petkom letošnjega leta izvedli raziskavo, ali je ta dan kaj nevarnejši od drugih dni v letu. Ugotovitve izhajajo iz primerjave statističnih podatkov o nesrečah iz zadnjih treh let. Kot zanimivost naj povem, da se je ob petkih trinajstega v Nemčiji v povprečju zgodilo 1430 nesreč, kar je celo šest manj, kot se jih v povprečju zgodi ob drugih dnevih.
Manj verjetno zato, ker ljudje na ta dan še posebej pazijo? Ali pa je to zgolj naključje?

Številka 13 je vedno veljala za zloveščo
Vraževerje, da petek trinajsti  prinaša nesrečo, naj bi se pojavilo šele v 20. stoletju.
Po drugi strani je sama številka 13 vedno veljala za zloveščo. Naj omenim dve zanimivi informaciji oziroma dejstvi, ki omenjeno potrjujeta: v Svetem pismu je 12 apostolov, pri zadnji večerji pa je za mizo sedelo 13 mož, trinajsti je bil Juda Iškariot, ki je izdal Kristusa. Na drugi strani pa je v poganski mitologiji 12 bogov mirno sobivalo, s prihodom trinajstega, Lokisa, pa je izbruhnil boj, v katerem je umrl ljubljenec vseh bogov, Baldur.
In zakaj je nesrečen petek? Že Sveto pismo petek opisuje kot nesrečen dan. Adam in Eva naj bi na petek jedla prepovedano jabolko, na petek je bil križan Jezus Kristus. V srednjem veku so meseci, ki so se začeli s petkom, veljali za nesrečne.
Marsikdo trinajstega v mesecu (še posebej, če je to petek), ne sprejema pomembnih odločitev v poslovnem ali/in zasebnem življenju. Številni hoteli nimajo sobe številka 13, tudi nekatere letalske družbe na svojih letalih nimajo 13. vrste...

Pa še ena zanimivost:
Leta 1936 so v Philadelphii ustanovili klub, ki se vedno dobiva vsak petek trinajstega. Zakaj? Da bi s tem kljubovali vraževerju. Člani kluba, kot poročajo marsikje, hodijo pod lestvami, odpirajo dežnike v zaprtih prostorih, razbijajo ogledala in nasploh izzivajo usodo. Nekateri menijo, da ima klub zabavno idejo: "Verjetno gre za to, da pokažejo, kdo ima zares vajeti v rokah."

In kaj storiti na petek trinajstega?
Ko se vas v petek trinajstega polastijo črne misli, se spomnite, da je verjetnost za veliko nesrečo dokaj majhna. Več možnosti imate, da si z negativno naravnanostjo pokvarite dan. Ni razloga za paniko. Sami krojite svojo usodo.

Ali pa ne...


Več v Zanimivosti