Na 2. Red Bull Flugtag-u tudi prleška ekipa

16. junija v Ljubljano prihaja 2. Red Bull Flugtag, kjer bo sodelovala tudi prleška ekipa

Prlekija-on.net, torek, 17. april 2012 ob 10:43
V Slovenijo, natančneje v Ljubljano, 16. junija prihaja 2. Red Bull Flugtag, na katerem bo nastopila tudi prleška ekipa. Ekipa Prleškega študentskega kluba se je odločila sestaviti letalno mojstrovino, s katero bo poskusila poleteti čim dlje ter pustiti dober umetniški vtis.

Pestra zasedba
Prleška mojstrovina, ki so jo poimenovali "Hammerhead", se je najprej morala na tekmovanje uvrstiti. Izbor skic letalnih naprav je potekal v marcu, ko je strokovna žirija med vsemi prijavljenimi, izbrala 40 letalnih naprav, 5 pa so jih izbrali obiskovalci uradne spletne strani z "všečkanjem" na Facebook-u. Vseh 45 se bo 16. junija predstavilo na ljubljanski Špici.

S 6 metrov visoke vzletne ploščadi na robu Ljubljanice se bo junija tako v zrak (v vodo) pognalo 45 letalnih ekip. Med drugim bomo na vzletni ploščadi lahko videli Letečo Julijo, Mamo štorkljo, Črni biser, Hugoplan, mokro Mojco, Pilatusa PC6, Bob team of Jamaica, Ko to tamo peva avtobus, letečo banano ter seveda prleško stvaritev in še mnogo drugih izvirnih naprav.

Dovoljen je le človeški pogon
Letalna naprava mora biti zgrajena po pravilih, ki zagotavljajo varnost za ljudi in okolico, dovoljen pa je le človeški pogon. Tekmovalno ekipo lahko sestavlja do pet članov, od tega je le eden pilot. Poleg dolžine poleta in kreativne ocene letalne naprave bo žirija tekmovanja ocenjevala tudi nastop sam, skupek vseh točk pa bo odločil o uvrstitvi. Tako da v praksi šteje tudi umetniški vtis, ne samo dolžina poleta.

Lastniki izbranih načrtov se bodo sedaj lotili gradnje svojih naprav, ob tem pa smo mi prleški ekipi zastavili nekaj vprašanj glede tekmovanja, njihove letalne naprave, ... Naš sogovornik je bil Samo Karlovčec, kapetan ekipe.


Od kod ideja za sodelovanje in zakaj ime "Hammerhead"?
Idejo je dobil kolega Primož Munda, ko je med brskanjem po facebooku naletel na reklamo. Informacije je posredoval meni, nakar sem ugotovil, da ideja sploh ni slaba. Za nasvete in pomoč sem vprašal še par kolegov in ekipa je bila sestavljena. Sprva nismo vedeli kaj bi sestavili. Predlogov je bilo veliko, vendar smo se na koncu odločili za predlog Dejana Žnidariča, torej za letečega Hammerhead-a, ki se je zdel najbolj preprost za razliko od drugih. To je vrsta morskega psa, katero ime izvira iz strukture njegovega telesa in ker je naš namen narediti to čudovito morsko žival letečo, smo njegovo ime obdržali. Skico našega letala je potem projektiral David Belovič.

Kako bo potekala gradnja in iz česa bo letalna naprava narejena?
Glede na to, da smo v ekipi študentje, ki študiramo v Ljubljani in Mariboru, bomo na projektu delali večinoma ob vikendih. Sama izdelava, predelava samih elementov nam bo vzela veliko časa, kajti za izgradnjo letala lahko uporabljamo le okolju prijazne materiale. Materiali, kot so vijaki, žeblji ter ostale kovinske zadeve žal odpadejo. Glavna materiala za naše letalo sta les in blago, ker je teža omejena do 100kg. Dolžina letala znaša 8m, in prav toliko tudi razpon.

Ste se izdelave že lotili in kje boste napravo sestavljali?
Z gradnjo bomo pričeli proti koncu meseca aprila, kajti projekt je precej zahteven. Rabili bomo tudi nekaj malo finančne podpore, pri čemer nam bo  pomagal glavni sponzor, to je Prleški študentski klub. Osnovne stvari bomo izdelali doma, sestava samega Hammerhead-a pa bo potekala en teden pred prireditvijo v centru mesta Ljutomer, kjer bodo mimoidoči lahko spremljani ''finiširanje'' projekta ter pridobili več informacij o samem FLUGTAG-u. Sledila bo zabava.

Kdo vse je v ekipi, kakšne so vloge in kdo bo pilot?
Moja malenkost kot kapetan ekipe, Dejan Oletič kot pilot letala ter ostale ''stevardese'' Dejan Žnidarič, Primož Munda, Tadej Bogdan, David Belovič in Damir Kocbek. David Belovič ima glavno besedo pri konstrukciji, Damir Kocbek pri izdelavi in obdelavi lesa, jaz pa pri samem vodenju projekta. Naša naloga na prireditvi je, da na odru predstavimo plesno točko, potem z vso močjo potisnemo naše letalo in pilota do odskočišča, dalje pa nalogo v zraku prevzame pilot. Upajmo, da se ne utopi (smeh).

Kaj pričakujete od nastopa? Rekord znaša 63 metrov. Ga lahko presežete?
Z moje strani in iz strani ekipe ne pričakujemo zmage, bolj važno nam je sodelovanje na tem tekmovanju, kajti v sam izbor najboljših risb oz. letal, je med 130 različnimi letali zelo težko priti. Rekorda ne bomo dosegli, vseeno pa upamo, da presežemo dolžino 10m! (smeh). Če pa se slučajno zgodi, da bo rekord dosežen, potem nas pa čaka nekaj nepozabnih noči na račun tega.

Boste z napravo imeli kakšno "testno vožnjo" ali bo prvič poletela na tekmovanju?
Testne vožnje ne bo, ker je bistvo tega tekmovanja, da končen izdelek prvič poleti na samem tekmovanju, torej FLUGTAGU. Upajmo na najboljše!

Ob tem intervjuju bi rad izkoristil priložnost in vse povabil 16.6.2012 v Ljubljano na 2. RED BULL FLUGTAG, da pridejo navijat za ekipo prleških študentov. PŠK bo organiziral tudi avtobusni prevoz na prireditev. Več informacij boste lahko zasledili na internetni strani ali na FB profilu.
Se vidimo!


Prvi Red Bull Flugtag je bil že leta 1992 na Dunaju, od takrat se jih je v 33 državah po vsem svetu zvrstilo že preko 100. Leta 2005 je prvič obiskal tudi Slovenijo, dan letenja v Mariboru pa je spremljalo preko 60.000 ljudi. Svetovni rekord Red Bull Flugtag poleta v dolžino znaša 63 metrov, kar je uspelo eni izmed ekip v Minneapolisu. Bodite 16. junija zraven ter vzbodbujajte svojo ekipo, morda ravno v Sloveniji komu uspe preseči to mejo.


Več v Zanimivosti