Razstava traktorjev – »oldteimerjev« že osmič pod starogorskimi lipami

8. tradicionalna razstava traktorjev s sejmom rabljene opreme

Klavdija Bec, torek, 15. maj 2012 ob 14:426
8. razstava traktorjev

8. razstava traktorjev

Društvo za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer Stara Gora je v nedeljo, 13. maja, pripravilo že 8., tradicionalno razstavo traktorjev s sejmom rabljene opreme, na katerem je bila predstavljena dediščina naših prednikov z letošnjim poudarkom na prikazu predelave zrnja in mleka, ter tudi razvitjem društvenega praporja, katerega boter je Občina Sveti Jurij ob Ščavnici.

Bojan Šulek in Jože Čuš iz Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici sta prikazala mletje z žrmljami na ročni pogon. Mletje z žrmljami na pogon s stabilnim motorjem znamke Deutz, starim 103 leta, lastnika Janka Šijanca, sta prikazala Bojan Šulek in Marjan Repa, člana društva Oldtimer Stara Gora. Predelavo mleka (pridobivanje smetane) pa sta predstavila Vlado Muhič in Danijel Tancoš, prav tako iz društva Oldtimer Stara Gora. Obiskovalci so lahko videli tudi mletje žit z mlinom na valje (pogon s stabilnim motorjem znamke Sendling, lastnika Janka Šijanca), ki ga je prikazal Janko Karba s sinom, prav tako Jankom Karbo. Zanimiv pa je bil tudi prikaz mletja zrnja za živino s pomočjo stabilnega motorja znamke Sendling (1940) lastnika Uroša Ketiša.

Na razstavnem prostoru pred znamenito baročno cerkvijo Sv. Duha je bilo razstavljenih več kot sto traktorjev (starodobnikov) 92-ih udeležencev, ki so prišli širom Slovenije in tudi iz Avstrije. Nekateri med njimi so imeli razstavljenih več traktorjev, največ, tj. 5, jih je imel domačin Franc Belšak (Oldtimer Stara Gora), ki ima zagotovo eno najzanimivejših zbirk traktorjev v Sloveniji (med njimi je tudi traktor na lesni plin, Lanz Bulldog, Allis-Chalmers, 2 Steyerja). Ocenjeni so bili samo tisti traktorji in stabilni motorji, ki do sedaj še niso prejeli priznanj oz. so bili razstavljeni prvič. Tako je na letošnji razstavi naziv najzanimivejšega traktorja osvojil McCormick – Farmall (1957) v lasti Milivoja Vučetiča iz kluba Starodobnik Slovenske gorice, 2. mesto je dosegel Zdravko Gros s svojim Zetorjem K25 (1947) iz društva Oldtimer Stara Gora in 3. mesto prav tako »starogorski oldteimer« Zvonko Fleisinger z Normagom NG14 (1951), ki ga je obnovil Janko Šijanec in je bil letos prvič razstavljen.

Med stabilnimi motorji je največ točk prejel Uroš Ketiš za Sendlinga (3-5, l.1940), na 2. mesto se je uvrstil stabilni motor Warszalovski (1936) lastnika Rudija Maleka iz društva Oldtimer Duplek, 3. mesto pa  je zasedel Franc Horvat iz društva Oldtimer Stara Gora s svojim Sendlingom (5-7, l. 1938).

Ljubitelje starodobne tehnike je navdušil tudi eden izmed najstarejših obnovljenih stabilnih motorjev v Sloveniji, tj. 103 leta star Deutzev motor (tip CM2), ki ga je obnovil Janko Šijanec s pomočjo sina Srečka in Bojana Šuleka, ki je tudi »glavni krivec«, da je ta stabilni motor iz Krašč na Goričkem, kjer je ležal zaraščen med brajde in slivo, prišel v Šijančevo delavnico v Bolehnečice, kjer so ga po štiridesetih letih mirovanja vztrajne roke Janka, Srečka in Bojana, po začetnih dvomih ali naj se razsutega kupa železa sploh lotijo sestavljat ali naj ga dajo »za staro železo«, znova, po več sto urah dela, obudile v življenje.

Društvo, ki deluje osmo leto, šteje že okrog 180 članov, ki aktivno sodelujejo na tovrstnih prireditvah širom Slovenije in se udeležujejo tudi tekmovanj v okviru prvenstva Starodobnih vozil Slovenije (SVS), kjer so že drugič zapored kot ekipa osvojili naslov prvaka.

Prireditve se je udeležil tudi Anton Slana, župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je bila tudi pokrovitelj 8. razstave, s podžupanom Andrejem Kranerjem. Župan, kot je povedal, ceni pomembno mesto, ki ga imajo »starogorski oldtimerji« v občinskem in tudi vseslovenskem merilu pri ohranjanju tehnične in kulturne dediščine.

Predsednik društva Oldtimer Stara Gora Alojz Slekovec je bil s prireditvijo zelo zadovoljen, pudaril je, da je največja nagrada za vse, ki so kakorkoli sodelovali pri tej razstavi, da so si obiskovalci razstavne eksponate z zanimanjem ogledovali, se pri njih dolgo zadrževali in še posebej starejši, tudi obujali spomine na skoraj že pozabljen del nekoč njihovega vsakdana.


Več v Zanimivosti